ADHD, ADD

Rengeteg program várja délután a gyerekeket. Van, ami nagyon hasznos mások pegig érdekesek. A korrepetálásra sokszor nagy szükség van de a mozgás és a fejlesztés is fontos lenne.

Az alkalmat 2021.09.03-án tartjuk 16 órától és 18 órától. A részvétel ingyenes de előzetes bejelentkezéshez kötött, a létszám korlátozott.

A gyereknevelés egy nagyon szép és egyben fárasztó feladat, különösen, ha ADHD-s gyereket nevelünk. Minél problémásabb egy gyerek, annál nagyobb türelemre van szükség a nevelése során. Persze a szülő is emberből van, aki kimerül, elfárad és ilyen estben senki nem a legjobb formáját hozza.

 

 

Eszem-iszom
 
Egy kis nyaralós eltűnés után újra itt vagyok, most az étkezésről lesz szó. Nem vagyok dietetikus, tehát aki allergiás valamire a felsoroltak közül, az szakemberrel egyeztessen az étrendeket illetően. De nem is kertelek tovább, csapjunk bele:
 
 

Az ADHD-s gyerekek jellemzően többet nyüzsögnek mint a neurotipikus gyerekek, de nekik is vannak jobb és rosszabb napjaik. Egy fárasztó nap után sokszor felmerül a kérdés vajon mi az oka ennek?

Megfigyelésem szerint van néhány tipikus dolog, amitől sokkal izgágábbá válnak.

Legtöbben nagyon keveset tudnak a figyelemzavarról és a hiperaktivitásról. A kevés tudás is leginkább a hátrányokról és a nehézségekről szól. Persze ez az oldala is megvan ennek az állapotnak de van jó oldala is.

Nemrégiben olvastam egy cikket https://nlc.hu/szabadido/20210626/szulinapi-zsur-jatszoter/?fbclid=IwAR31w-Hf8f2ueFXcyBXtznKp7l4BXkLSitmzmTaPsoVZSf8CWPaALvt1WX8

Ami nagy por kavart, rengetegen reagáltak rá. És sajnos ez a történet az ADHD-s, ADD-s gyerekekkel is nagyon gyakran megtörténik, de nem kap ekkora nyilvánosságot.

Előfordul, hogy az iskolában, óvodában mondják, vagy ismerősöktől hallunk arról, hogy szerintük ADHD-s a gyerekünk. Ekkor sok kérdés kezd kavarogni a fejünkben. Merre induljunk, kihez forduljunk? Hátha nem igaz? Mért pont velünk történik ilyen?

Már javában tart a nyári szünet, aminek alapvetően egy nyugodt időszaknak kellene lennie, viszont nálunk sajnos nem mindig volt felhőtlen béke és nyugalom ilyenkor. Mivel nem a legjobb eredményekkel zártam az éveket, sokszor nyáron is előjött a szüleim részéről, hogy járjak külön tanárhoz, tanuljunk együtt napi 1 órát amiről én hallani sem akartam. 

Mikor megtudjuk, vagy csak gyanítjuk, hogy gyerekünk ADHD-s, ADD-s rengeteg kérdés kavarog a fejünkben! Ezek közül az egyik legelső az, hogy mit mondjunk a gyerekünknek. Megmondjuk-e egyáltalán? Vajon hogyan fogja fogadni?

Megragadnám a lehetőséget, hogy beszéljek édesanyám könyvcíméről, mivel sok érdekes megjegyzést kap minden alkalommal, amikor felmerül.

Lassan felocsúdunk abból, hogy végre elkezdődött a nyári szünet és fellélegezhetünk kicsit ADHD-s, ADD-s gyereket nevelő szülőként. Elkezdünk azon gondolkodni, hogyan töltsük el a szünetet gyerekünkkel, hogy mindez hasznára váljon? 

Mucsi Kamilla vagyok, az édesanyámat Virágh Hajnalkát vélhetőleg már ismeritek innen a blogról, a Görényből gyerek szerzőjeként, neurofeedback trénerként, barátként, anyaként.

Az elmúlt időkben sok mindenen ment keresztül mindenki! Talán kicsit kevesebbet beszélgettünk, találkoztunk barátokkal. Ez a csend nálunk a felkészülés ideje volt.

Mindenkit megviselnek a változások, főleg, ha nagyon gyakoriak. Ez különösen igaz a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekekre. Minden változás sokkal több problémát jelent Nekik, jobban megviseli Őket.

Legtöbbször a gyerekekről és az anyukákról esik szó ebben a témában, pedig óriási szerepük van az édesapáknak is!

Ebben a korszakban is nagyon sok szép és nehéz időszak van, tele új kihívásokkal szülőnek, gyereknek egyaránt.

Egyre nagyobb az önállóság iránti igény, de van amikor még fontos, hogy a szülő mellette legyen.

Az elmúlt hetekben zajlottak az általános iskolások első nagy megmérettetései a középiskolai felvételik. Minden családban nagy az izgalom ilyenkor, főleg ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk.

Sok családban a beszélgetések a félévi bizonyítványról és a felvételikről szólnak ezen a héten. Hogy készüljünk szülőként ezekre a beszélgetésre, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

Bár legtöbben gondolkodás nélkül rávágjuk a helyes választ: A gyerekünk boldogsága! Az ADHD-s, ADD-s gyereket nevelő szülőknek mégis nagy fejtörést okoz, hogy valamennyire a másiknak is megfeleljünk.

 

Amikor felmerül a szülőben, hogy a gyereke valószínűleg ADHD-s vagy ADD-s rengeteg kérdés kezd el kavarogni a fejében.

Az egyik legelső kérdés az szokott lenni, hogy megmondjuk-e a gyerekünknek?

 

Az évnek abba az időszakába érkeztünk, amikor legtöbbet gondolkodunk azon, hogy mit fogunk megváltoztatni életünkben. Nem kivételek ez alól az ADHD-s, ADD-s gyerekek szülei sem.

Teljesen megdöbbentett egy kutatás eredménye!

Ami nagyon jó hír, de egyben arra is rávilágít mekkora a feleőségünk gyerekeink sorsának alakulásában.

Karácsonyra úgy gondoltam meglepem a gyerekeket, aki hozzám járnak neurofeedback tréningre.

 

Vannak olyan szokások az adventi készülődésben, amik kifelyezetten segítenek a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknek!

 A hiperaktív, figyelemzavaros gyereket nevelő szülőknek nem könnyű a dolguk! Meg kell küzdeniük nap mint nap a csemetéjük nevelésésvel 0-24-ig minimum 20 éven keresztül.

Amikor a gyerekeinknél beköszönt a kamaszkor minden szülőnek komoly kihívásokkal kell megküzdenie!

Sokszor pont a rengeteg rossz tulajdonság hívja fel a szülő, vagy a gyerekkel foglalkozó szakember figyelmét arra, hogy nem neveletlenséggel állunk szemben, hanem az ADHD tüneteivel.

Felnőttkorra az ADHD, ADD tünetei a legtöbb embernél jelentősen csökkennek vagy elmúlnak, de vannak akiknél továbbra is fennmaradnak.

 A kamaszkor végére, ifjúkor elejére már látjuk, hogy melyek azok a területek amik kevésbé mennek gyerekünknek és azt is tudjuk, hogy miben tud nagyon jól teljesíteni.

Kamaszkorban a szülők sokszor azt várják, hogy túléljék ezt az időszakot.

Ebben az időszakban szokott a gyanu beigazolódni, a szakemberek eddig adnak időt arra, hogy a kicsik behozzák a lemaradásaikat kortársaikhoz képest.

A kisgyermekkorban vagy kezdhetünk megnyugodni, mert a babakori tünetek mellet nem látunk olyan tüneteket, ami az ADHD-ra, ADD-re utal, vagy újabb tünetek kerülnek előtérbe, ami további odafigyelésre ösztönöz.

Természetesen a csecsemőkorban még senki nem állít fel diagnózist ADHD-ra, ADD-re. Hosszú út van még odáig, hogy a tünetekből egyértelmű kép alakuljon ki.

Az ADHD, ADD nagyon sok esetben nem kerül felismerésre.

Az ADHD, ADD tünetei felnőttkorban szerencsés esetben tompulnak.

Az ifjúkor egy nagy áttörés lehet az ADHD-s, ADD-s emberek életében!

Az ADHD, ADD újabb tüneteit ismerhetjük fel a kamaszkorban.

Kisgyermek korban újabb tüneteket figyelhetünk meg, ami hiperaktivitásra, figyelemzavarra utalnak.

Az iskola elkezdésével néhány tünet tompul és a hátunk mögött hagyhatjuk, de az élet nem áll meg, újabb dolgokkal találkozhatunk.

Már baba korban felfigyelhetünk néhány tünetre, amitől nem kell megijedni, de érdemes figyelemmel kísérni a további fejlődési szakaszokat!

Féléves kortól újabb ADHD-ra, ADD-re utaló tüneteket vehetünk észre. Ami nem azt jelenti, hogy meg kell ijedni!

Nagyon jó, ha sok zöldséget és gyümölcsöt eszik ADHD-s, ADD-s gyerekünk!

 A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek nem ilyednek meg egy kis rendetlenségtől!

Az ADHD-s, ADD-s gyerekeket nevelő szülő, van  hogy nagyon elkeseredik.

Az ADHD-s, ADD-s gyerekek is nagyon szeretik, ha megdícsérik Őket és elismerést kapnak!

Amikor megszervezzük a nyaralást sok szempontot kell figyelembe vennünk, pláne ha hiperaktív, figyelemzavaros a gyerekünk.

Az ADHD-s, ADD-s gyerekek szülei is gyakran arra vágynak mint a többi szülő. CSAK MEGELGYEN AZ ÉRETTSÉGIJE!

Az ADHD-s, ADD-s gyereket nevelő anyukák talán leginkább annak örülnének, ha gyerekeik jól viselkednének!

Abban a családban, ahol van ADHD-s, ADD-s gyerek mindenkinek segítségre, támogatásra van szüksége!

Sokan nem ismerik az ADHD, ADD tüneteit, de rengetegen megbotránkoznak egy rosszul viselkedő gyerek láttán.

Az ADHD-s, ADD-s gyerekek általában rosszabbul viselik a változásokat mint a környezetük. Pedig a változások alól mostanában nemigen tudunk kibújni.

Az ADHD-s, ADD-s gyerekeket nevelő családokat nagyon sok vád éri. Ezért nagy szükségük van a segítségre!

Ha egy jótündér megkérdezné hová varázsoljon minket sokan azt mondanánk, hogy egy szép virágokka, növényekkel teli kertbe, ahol egy két madár csicsereg a fákon esetleg szép egészséges cicák vagy mókusok bukkannak fel távolabb. Az ADHD-s, ADD-s gyerkek valószínű jobban kiszíneznék még ezt a képet!

Ahogy elkezdődik a nyári szünet rögtön megoszlanak a vélemények. Járjon-e az ADHD-s, ADD-s gyerek fejlesztésre, tanuljon-e a szünetben?

 Az ADHD-s ADD-s gyerekek is nagyon szeretnek ünnepelni. Legyen az névnap, szülinap, karácsony, húsvét vagy gyereknap!

Volt olyan időszak amikor a barátaink nagyon sajnáltak. Volt, hogy azt is mondták nem cserélnének velem!

Végre kicsit szabadabban mozoghatunk! Könnyebség ez mindenkinek, azoknak a szülőknek főképp akik hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeket nevelnek. Mindenki óvatosan kezd élni a visszakapott szabadságával. Fokozatosan kezdjük újból tenni azt, amit az iskolák bezárása előtt végeztünk.

 

Az ADHS-s, ADD-s gyerek nevelése nagyon eltér a neurotipikus gyerekekétől. Nagyon sok buktatóval kell a szülőnek megküzdenie.

Nagyon sok rosszat felsorolhatunk ennek az időszaknak a számlájára. Ám az éremnek mindíg két oldala van! Van, amiben kiváló lehetőség nyílik az ADHD-val, ADD-vel küzdőknek.

Első pillanatban lehet, hogy gondolkodóba esünk! Hiszen könnyebb arra válaszolni miért nehéz.

Ebben az esetben kétféle képpen segíthetünk a gyerekünknek. Az egyik lehetőség a paírok és igazolások beszerzése. A másik azoknak a dolgoknak a bevezetése ami a mindennapokban segít.

Minden gyerek valamiben eltér a többiektől. Főleg a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek.

 Első hallásra nagyon tiltakoztam szülőként, amikor felmerült a gluténmentes diéta szükségessége.

 A gluténmentes diéta sokat segít az ADHD-s, ADD-s gyerekeknek. Az ünnepek alatt kicsit nehezebb betartani.

Ha hosszabb ideig együtt van a család akkor előfordul, hogy növekszik a veszekedések, viták száma.

Vannak az életünknek olyan pillanatai, amikor sok minden megváltozik körülöttünk. Rengeteg új kihívást ad az élet.

.

 A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek szüleiben sokszor felmerül a kérdés, miért nem  jönnek az  elvárt eredmények a gyereknevelésben?

Minden szülőnél eljön a pillanat, amikor azt érzi, hogy nagyon nehéz a gyereknevelés! Ez főleg igaz, ha ADHD-s, ADD-s gyerekünk van.

 Tél vége felé gyakoriak a megbetegedések, melynek több oka van. Az egyik, hogy ilyenkor gyengébb az immunrendszerünk, többet vagyunk zárt térben. Ez fokozottan igaz a hiperaktív, figyelemzavaros gyerekekre, akiknél az iskolai stressz is hozzájárul a gyakori megbetegedésekhez.

Hiperaktív, figyelemzavaros gyerekeknél nagyon gyakori a sok hiányzás!

Beszélgetés közben eszembe jutottak azok az évek, amikor mindenhonnan csak a kritikákat kaptam. Folyton azt vágták a fejemhez, hogy rosszul nevelem a gyerekem, mindent megengedek neki, nem vagyok elég következetes.

Hamarosan kiosztják a félévi bizonyítványt! Sokan büszkélkednek vele, de vannak akik inkább másról beszélnének.

Az évnek ebben az szakában legnehezebb rávenni magunkat és gyerekünket, hogy kint legyünk a friss levegőn.

Ezt a kérdést szülőként kaptam meg!

Jó szokás, hogy az év végén elgondolkodunk azon, hogy min kellene változtatni. Ebből jócskán válogathatnak az ADHD-s, ADD-s gyerekek és szüleik is.

A sok színes program után jönnek az unalmas hétköznapok!

Figyelemzavar és hiperaktivitás esetén sokat segíthet a gluténmentes diéta!

Ez a naptár az ADHD-s, ADD-s gyerekenek egész évben a seítségükre lehet!

Jó gyerekeknek ajándékot, rossz gyerekenek virgácsot. De mit kapjanak ADHD-s, ADD-s gyerekek?

Mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, feltöltődésre!

Van néhány mondat ami biztos elhangzik egy ADHD-s, ADD-s gyerek szájából!

Sok gyerek járt már nálam neurofeedback tréningen. Elmondom hogy növelhetjük szülőként a tréningek hatását!

Vannak olyan napok, amikor jó lenne valahogy feltúrbózni figyelemzavaros, hiperaktív gyerekünk memóriáját mert másnap dolgozat vagy felelés várható.

A gyerekek nagyon szeretik az izgalmakat, ez különösen igaz az ADHD-s, ADD-s gyerekekre!

A nyolcadik osztályba járt a lányom, amikor a hetedikes gyenge bizonyítvány után megbeszéltük, hogy már több rossz jegyet ne hozzon haza a suliból.

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek nem szeretnek, és nem is tudnak veszíteni a társasjátékokban.

Amikor sok rossz hír jön az iskolából, küzdünk este a kamasz gyerekünkkel, hogy tanuljon. Minden igyekezetünk ellenére mégis azt kapjuk a környezetünktől, hogy nem jól neveljük a gyerekünket. Pedig tudjuk, hogy nem ezzel van a baj. Akkor néha nem árt felidézni a régi szép emlékeket.

A figyelemzavar tüneteivel már évek óta együtt éltünk anélkül, hogy felismertük volna. Nagy kő esett le a szívemről amikor kiderült, hogy mi a probléma. Az ADHD-val, ADD-vel kapcsolatos könyvekből, lapról lapra magunkra ismertem. De a fejemben az átállás bármennyire igyekeztem időbe tellett.

A figyelemzavarnak és a hiperaktivitásnak rengeteg apró bosszantó tünete van. Mindezek tanévkezdésnél még nyilvánvalóbbá vállnak. A késések, az otthon felejtett füzetek, később „az iskolába maradt” rossz jegyek mind megkeserítik a gyerek és a szülő mindennapjait.

Hogy segít egy ADHD-s, ADD-s gyereknek a mályvacukor?

Aki figyelemzavaros, hiperaktív gyereket nevel az valószínű hallott arról, hogy minél kevesebb édességet adjunk a gyerekünknek mert nagyon felpörög tőle. Ezt én is tapasztaltam a hozzám járó gyerekeknél. Bár szülőként ebben nem tudtam következetes lenni. Nem is éreztem a különbséget csoki evés előtt és után a lányom viselkedésében.

Amikor ez a kérdés felmerül, a legtöbb embernek az ugrik be, hogy el kell kezdeni mozogni. Ezzel nincs is semmi baj. Majd amikor a megvalósításán gondolkodunk, vagy erről beszélgetünk, kaphatunk olyan cinikus választ, hogy minden fejben dől el. És tényleg!

Ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Vannak olyan szülők, akik még ilyenkor is szorgalmazzák a tanulást. Mások azt hangsúlyozzák, hogy szegény gyerek legalább a szünetben had pihenjen. Valamennyire mindkét félnek igaza van.

A gyereknevelés egy fárasztó, minimum 20 évig tartó feladat, ahol helyt kell állni 24 órában megállás nélkül. Egy átlagos gyerek nevelése is tartogat komoly kihívásokat és rengeteg türelmet igényel. Az ADD-s, ADHD-s gyerekek nevelése pedig kifejezetten embert próbáló feladat, mivel sokkal több a konfliktus a családon belül és kívül is. Folyton figyelni kell örökmozgó gyerekünkre.

Nálunk is jellemző volt ez a probléma, néha most is találkozom vele. Kis iskolás korban és általánosban nagy harcok voltak emiatt. Minden reggel veszekedéssel indult. Mire beért az iskolába már elfáradt a család.

A gyerekorvosunk, aki édesanyámmal egyidős, a szüleim kertszomszédja, kedves, szemüveges, mindig mosolygós doktorbácsi, nagyon ritkán írt fel antibiotikumot. A gyerekek hamar megtanulták, hogy nem kell félni tőle, biztos megnézi a torkukat, de ha azt mondják, hogy ÁÁÁ még a spatulával sem kínozza őket. Évekkel ezelőtt az óvodás fiam egyszer a mamával ment el a doktorbácsihoz.

A nyolcadik év végére nem úgy készültünk, mint a többi család. Bár szeretjük a családi összejöveteleket és a nagyszülők is közel laknak, nem hívtunk meg senkit. Elmagyaráztuk szegényeknek, akik már titkon készültek az alkalomra, hogy csak a szűk család vesz részt az eseményen. Nekünk ez nem is ballagás, hanem kullogás lesz.

Azokat az éveket amikor már rájöttünk, hogy a rossz eredményeket a figyelemzavar okozza nagyon nehéz volt átvészelni. Ekkor már elkezdtük alkalmazni azokat a dolgokat, amik eredményre vezetnek, de nem várhattuk, hogy a sokéves elmaradásokat egy csapásra leküzdjük.

Egy nyaralás megszervezése nem könnyű dolog. A sok pakolás, lista a gyógyszerekről, a programokról, mit nézzünk meg, hol aludjunk, az apró részletek rengeteg odafigyelést igényelnek. Szerencsére ma már nem az anyukák feladata térképről navigálni az apát, hogy odataláljunk úticélunkhoz, de azért vannak még nehézségek. Ez fokozottan igaz, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk.

Nem tartom magam egy kőszívű szülőnek, de voltak olyan dolgok, amiket nem kapott meg a gyerekem annak ellenére, hogy régóta kérte. Mentségemre legyen mondva, hogy amint megkapott valamit már azon törte a fejét mit csikarjon ki legközelebb tőlünk.

Képzeljük el, hogy egy jó kis családi programon vagyunk. Kint a szabadban, hétvége van és minden család eljött a környékről. Ott van minden osztálytárs a családjával, egy közös versenyen veszünk részt.

A lányomnál elég későn, a gimnázium elején derült ki, hogy figyelemzavara van. Az alsóban még kitűnő tanulóból, eleinte kicsit gyengébben tanuló felsős, majd egy bukdácsoló gimnazista lett. Egy baráti beszélgetés kapcsán derült ki, hogy a folytonos halogatás a rendszeres késések és még megannyi probléma a figyelemzavar tünete.

Szerencsére a gyerekünk sorsának kulcsa a kezünkbe van. Sok szeretettel, odafigyeléssel és türelemmel átsegíthetjük gyerekünket a nehézségeken. Megfigyelve gyerekünket megtalálhatjuk azt az utat, amiben nagyon jó és sikereket tud elérni.

Május eleje van, nagy a sürgés forgás, a virágosok nem győzik kötni a csokrokat miközben a sorok kígyóznak, szinte minden család hivatalos valakinek a ballagására. A facebook is megtelik azokkal a képekkel, ahol a ballagók és a büszke családjuk együtt örülnek a szép májusi eseménynek. Mai korunk felnőtté avatásának.