Neurofeedback

Neurofeedback

A neurofeedback az agyhullámok mérésén és optimális beállításán alapuló tréning.

A neurofeedback tréning menete: a tréningek felméréssel kezdődnek. A felmérés alatt megbeszéljük a szülővel, mit tapasztalt, hogy zajlott a terhesség, a szülés, van-e valamilyen neurológiai eltérés a családban. Ha a gyerek kapott már valamilyen diagnózist, azt is átbeszéljük.

A beszélgetés után kezdődik a mérés. Ez egy számítógép által végzett EEG mérés ahol az agyhullámokat mérjük a fej különböző pontjain. Ilyenkor a fülekre kerülnek csipeszek, a fejre pedig elvezető elektródák. A mérés során a számítógép rögzíti a fejről elvezetett adatokat. Ezután kapunk képet az agyhullámok működéséről.

A mérés után a kapott értékeket összevetjük egy egészséges embereknél mért átlagértékkel és azokon a helyeken kezdjük a tréninget, ahol eltérés látható. A tréning során a visszacsatolás segíteni abban, hogy könnyebben észrevegyük mikor működik az agyunk optimálisan.

A tréning során filmet nézünk vagy játékot játszunk és ha nem optimális az agyműködés akkor a kép összemegy, a hang recsegni fog, a játék megáll. Ezeknek a visszajelzéseknek a hatására tréningről tréningre közeledik az először mért érték az optimális értékekhez.

A fejlődés tempója egyénenként változó. Van, akinél már pár tréning után, nagyon gyorsan látható az eredmény, másnál lassabb a fejlődés. Előfordulhat az is, hogy nincs változás, ez azonban csak az emberek nagyon kis csoportjánál figyelhető meg. A tréningek hatására javul a figyelem és az alvás, a hiperaktív gyerekek nyugodtabban megülnek a helyükön, kedvezőbb a hangulatuk is. Számos neurológiai problémánál nyújt segítséget.

A szakirodalomban megtalálható, hogy orvosi ellenőrzés mellett a gyógyszerek adagja csökkenthető, esetenként elhagyható a tréningek hatására. A neurofeedback tréningek során egy tanulási folyamatot járunk be, ami azt jelenti, hogy megtanuljuk az agyunkat optimálisan használni. Ezért a tanulás hatására – és mivel az ember folyamatosan, a tréningek után is használja az agyát – ez a megszerzett tudás rögzül, vagyis nem csak a foglalkozások időtartamára korlátozódik a jótékony eredménye.

Egy-egy tréning ideje 20-30 perc. Minimálisan 40 alkalomra van szükség, de lehet 2-3 vagy több éven keresztül is járni. Heti két tréning javasolt.

Árak:

  • Neurofeedback felmérés: 14.000Ft
  • tréning: 7.000Ft

Tájékoztatás: A neurofeedback kiegészítő eljárás, nem helyettesíti bizonyos kórképeknél a pszichológusi, orvosi kezelést.

Könyvek

Görényből gyerek

Görényből gyerek

Hiperaktivitás figyelemzavar, szülői szemmel egy neurofeedback trénertől.

Menedzseld az elméd!

Menedzseld az elméd!

Hogyan legyünk vállalkozóként, cégvezetőként  önmagunk legjobb verziója?