Neurofeedback

Neurofeedback

A neurofeedback az agyhullámok mérésén és optimális beállításán alapuló tréning.

A neurofeedback tréning menete: a tréningek felméréssel kezdődnek. A felmérés alatt megbeszéljük a szülővel, mit tapasztalt, hogy zajlott a terhesség, a szülés, van-e valamilyen neurológiai eltérés a családban. Ha a gyerek kapott már valamilyen diagnózist, azt is átbeszéljük.

A beszélgetés után kezdődik a mérés. Ez egy számítógép által végzett EEG mérés ahol az agyhullámokat mérjük a fej különböző pontjain. Ilyenkor a fülekre kerülnek csipeszek, a fejre pedig elvezető elektródák. A mérés során a számítógép rögzíti a fejről elvezetett adatokat. Ezután kapunk képet az agyhullámok működéséről.

A mérés után a kapott értékeket összevetjük egy egészséges embereknél mért átlagértékkel és azokon a helyeken kezdjük a tréninget, ahol eltérés látható. A tréning során a visszacsatolás segíteni abban, hogy könnyebben észrevegyük mikor működik az agyunk optimálisan.

A tréning során filmet nézünk vagy játékot játszunk és ha nem optimális az agyműködés akkor a kép összemegy, a hang recsegni fog, a játék megáll. Ezeknek a visszajelzéseknek a hatására tréningről tréningre közeledik az először mért érték az optimális értékekhez.

A fejlődés tempója egyénenként változó. Van, akinél már pár tréning után, nagyon gyorsan látható az eredmény, másnál lassabb a fejlődés. Előfordulhat az is, hogy nincs változás, ez azonban csak az emberek nagyon kis csoportjánál figyelhető meg. A tréningek hatására javul a figyelem és az alvás, a hiperaktív gyerekek nyugodtabban megülnek a helyükön, kedvezőbb a hangulatuk is. Számos neurológiai problémánál nyújt segítséget.

A szakirodalomban megtalálható, hogy orvosi ellenőrzés mellett a gyógyszerek adagja csökkenthető, esetenként elhagyható a tréningek hatására. A neurofeedback tréningek során egy tanulási folyamatot járunk be, ami azt jelenti, hogy megtanuljuk az agyunkat optimálisan használni. Ezért a tanulás hatására – és mivel az ember folyamatosan, a tréningek után is használja az agyát – ez a megszerzett tudás rögzül, vagyis nem csak a foglalkozások időtartamára korlátozódik a jótékony eredménye.

Egy-egy tréning ideje 20-30 perc. Minimálisan 40 alkalomra van szükség, de lehet 2-3 vagy több éven keresztül is járni. Heti két tréning javasolt.

Könyvek

Görényből gyerek

Görényből gyerek

Hiperaktivitás figyelemzavar, szülői szemmel egy neurofeedback trénertől.

Menedzseld az elméd!

Menedzseld az elméd!

Hogyan legyünk vállalkozóként, cégvezetőként  önmagunk legjobb verziója?