Az étkezés figyelemzavaroséknál, hiperaktívéknál.

Az étkezés figyelemzavaroséknál, hiperaktívéknál.
Eszem-iszom
 
Egy kis nyaralós eltűnés után újra itt vagyok, most az étkezésről lesz szó. Nem vagyok dietetikus, tehát aki allergiás valamire a felsoroltak közül, az szakemberrel egyeztessen az étrendeket illetően. De nem is kertelek tovább, csapjunk bele:
 
Az étkezés figyelemzavaroséknál/hiperaktívéknál. Első körben szeretném leírni nektek, hogy NEM a drága opciókat írom le, mert azokkal már mindenki találkozott és nem is saját csodakenyeret tukmálok, csak elmondom, hogy nekem mikben segített az étrendem megújítása. Másodszorra: mértékletesség! A mai napig fogyasztok glutént tartalmazó ételeket, viszont jóval kevesebbet. Nincsenek fájdalmaim és gyomorpanaszaim, ha lisztes ételt eszek, akinek igen, azt mégegyszer kérem, hogy ettől a bejegyzéstől most tekintsen el!
 
Elsőre nem a figyelemzavarom miatt változtattam, hanem elkezdtem edzeni, szerettem volna egészségesen étkezni mellé, hogy jobban és gyorsabban látszódjon az eredmény. A lisztes ételeket igyekeztem minimálisra csökkenteni, bár ez nem volt akkora áldozat, mivel alapból nem igazán ettem kenyeret, süteményeket stb.
 
Tisztában vagyok vele, hogy ma a legolcsóbb harapnivalók közé a péksütemények tartoznak. Maximum 200 Ft a boltokban, jól lakik vele az ember (ideig-óráig). Otthoni főzésnél pedig gyakori összetevő a tészta, ez sem drága, a legtöbben szeretik, rengeteg mindennel elkészíthető. A gond akkor van, amikor kiderül, hogy a glutén sok dologra hatással van és ez nem csak a kifejezetten glutén érzékeny embereket érinti. Saját példám: amikor lisztes ételt eszek ingerlékenyebb vagyok, nehezebben tudok koncentrálni, sokkal könnyebben elfáradok, romlik a terhelhetőségem.
 
Elsőre furcsa volt, hogy nézegettem miben van glutén. Rossz volt nem kérni a mamám sütijéből, vagy tészta nélkül enni a leveseket. Viszont a hangulatomban beálló változás ezeket is felülírta. Persze most is van, hogy türelmetlen vagyok vagy rossz napom van, de jelentősen lecsökkentek az ilyen esetek. Nyilván a mozgásnak is volt jelentősége, ez is rengeteget segített a hangulatom és koncentrációs készségem javulásában.
 
Amit tanácsolni tudok nektek:
 
  • rengeteg csoport van Facebookon, ahol gluténmentes ételek receptjeit osztják meg egymással, sok szuper ötletet lehet találni süteményektől a főételekig.
  • Aldi, Lidl: Egyre több gluténmentes tésztát, kekszet, mindent lehet náluk kapni, teljesen normális árakon.
  • “Görényből” gyerek: ezt a könyvet azért tudom ajánlani, mert édesanyám rengeteg időt szánt arra, hogy utána járjon az ételeknek, okoknak, megoldásoknak stb.
  • Kis lépések: már az is nagy dolog, ha a heti elfogyasztott kenyérmennyiséget a felére csökkentitek. Be lehet vezetni “mentes” és “normál” napokat is, így könnyebb megszokni az ételeket és bizonyosakat elengedni. Nem muszáj drasztikusan egyből mindent elvágni.
 
Ha tetszett ez a bejegyzés, a jövőben is szívesen írok tippeket, tanácsokat, remélem segítségetekre lesz!
 
Kamilla
 

Várunk Benneteket segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

A tréningekre időpontot kérni a 06-309-400-001-es telefonon lehet.

2021-08-09