ADHD-s gyerekeket nevelő szülök figyelem!

ADHD-s gyerekeket nevelő szülök figyelem!

Ma zárult le egy 24 éve tartó kísérlet, aminek az eredményét most megosztom veletek! A kísérlet 1999 júniusában kezdődött. Ekkor megszületett egy kislány, akit nagyon vártak, nagyon aranyos, szeretetre méltó volt, okos, értelmes. Négy év múlva ugyanabba a családba egy kisfiú is született, nagyon hasonló adottságokkal.

A kislányról idővel kiderült, hogy ADD-s. A kisfiúról az, hogy szerencsére nem az.

A szülők az iskolában a kislányról azokat a visszajelzéseket kapták, hogy nem elég következetesek, mindent ráhagynak a gyerekre. A gyerek jó képességű csak lusta, ennél sokkal többre lenne képes. A kislánynak és a szülőknek egyre több gondja lett az iskolával.

Eközben a fiú is ugyanabba az iskolába járt. Nála a szülőin csak annyit mondtak, hogy nehogy bemenjenek a szülők a fogadóórára mert nincs vele semmi gond, nagyon jólnevelt gyerek.

A tanács ellenére az anyuka bement és az egyik tanár, aki mindkét gyereket tanította ( és többször elnyerte az év tanára díjat az iskolában) csak annyit mondott, hogy a kisfiú nem olyan értelmes, mint a kislány, de majd segít a kistesónak a lány mert a tantárgyból mindet tud. (Mégis 2-est kapott ettől a jó pedagógustól).

Az Anyukánk nagyon fájtak ezek a furcsa megállapítások mert ő nem így látta a gyerekeit. A kislányt és a kisfiút is nagyon aranyosnak és okosnak látta, az egyiket inkább a humán a másikat pedig a reál tárgyakból érezte tehetségesebbnek. Ezt el is mondta az év tanárának.

Folyton azon gondolkodott, vajon mit kellene máshogy csinálnia, mért nem jönnek azok az eredmények, amiknek illene jönnie. Jó példát mutattak a gyerekeiknek, nem veszekedtek otthon, szorgalmasan dolgoztak.

A kislány iskolai eredményei egyre romlottak, a középiskola elejére már az évismétléssel is meg kellett ismerkedni a családnak, éppúgy, mint az iskolaváltással.

A család egyedül érezte magát ebben az iskolai viharokkal megtépázott időszakban. Szerencsére összetartottak, nagyon szerették egymást és nem akarták elhinni azt a sok negatív dolgot, amit az iskolában hallottak a kislányukról. Bíztak benne, bátorították, mellé álltak amikor megbukott, majd az iskolaváltásoknál is.

Nem tudták biztosan, hogy jól csinálják-e a dolgukat, de igyekeztek sok mindent máshogy csinálni, mint eddig. Elvitték a lányukat másik iskolába, otthon változtattak az elvárásokon, új célokat jelöltek ki a kislányuknak, amiben végre megérezhette a siker édes ízét is a sok keserű kudarc után. Változtattak a táplálkozási szokásokon, többet mozogtak, az anyuka állást változtatott, hogy több időt lehessen együtt a gyerekeivel. Közben a kisfiú is szépen cseperedett, szinte észrevétlenül, mindig csinálta a dolgát, ahogy azt a szüleitől is látta.

Szerencsére végül mindkét gyerek a középiskolában nagyon jó pedagógusok kezei között fejlődhetett! Ez idő alatt kislány is kezdett újra örülni az életnek, lettek nyelvvizsgái, szépen leérettségizett, megtanult autót vezetni.

A fiú, aki az év tanára szerint nem volt olyan értelmes ma kapta meg az érettségi bizonyítványát, amit alig akartak odaadni neki, mert az elnök azt hitte hibásan állították ki mert a Matematika 100%-os lett. Pedig nem elírás volt, hanem a tudás és a szorgalom eredménye! Az emeltekből ötöst a két humán tárgyból pedig négyest kapott.

A kísérlet eredménye:

* Ne higgyétek el, hogy rosszul csináljátok!

* Bízzatok a gyerekeitekben mert olyan felnőttek lesznek belőlük amilyennek Ti látjátok Őket!

* A sok türelem, a szeretet és a bizalom meghozza a gyümölcsét!    

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-06-30