Nem a szülő a hibás, nem is a gyerek!

Nem a szülő a hibás, nem is a gyerek!

Sokan nem ismerik az ADHD, ADD tüneteit, de rengetegen megbotránkoznak egy rosszul viselkedő gyerek láttán. A gyereknevelésben pedig pont annyi szakértő van, mint ahány futballtanácsadó. Nem telik el úgy a nyár, hogy ne botránkozna meg az utca embere egy furcsán, vagy néha botrányosan viselkedő gyerek láttán a strandon, boltban, buszmegállóban. Ilyenkor van aki a szülőket szidja, vannak akik jószándékból igyekeznek segíteni, tanácsokat adni. Családon belül ilyet tapasztalva még árnyaltabb a helyzet. Sokszor a jószándékú nagyszülők pont olyan tanácstalanul nézik a kisunokát mint az a kotlós akivel kiskacsákat keltettek ki és döbbenten nézi azok úszóleckéit. Nagyon szeretnének segíteni, de elképzelésük sincs, hogyan lehetne.

 A hiperaktív, figyelemzavaros gyerkeknél nem az a probléma, hogy a szülő soha nem mondta el, nem követelte meg, vagy az, hogy mindent ráhagyott, mindent megvett. Ezek a szeretni való rosszcsontok egyszerűen máshogy működnek, más módszerekkel lehet eredményeket elérni náluk. Ez azért van mert a figyelemzavaros gyerekek időnként annyira elmélyednek a gondolataikban, hogy meg sem hallják, ha hozzájuk szólnak. Ami eljut a fülükig azt az első impulzus ami őket éri felülírja. Nem számolnak a következményekkel és sokszor kedvenc időtöltésük az ellenkezés, fickándozás, középpontba kerülés bármi áron.

Ezért nekik nem elég egyszer-tízszer-százszor elmondani valamit. Hozzájuk rengeteg szeretetre és még annál is több türelemre van szükség. Ezért szegény szülőket ne bántsuk, inkább néha segítsünk nekik azzal, hogy meghallgatjuk a panaszaikat jó tanácsok nélkül, vagy vigyázunk kicsit a szeleburdi gyerekeikre. Támogatjuk a diétájukban és nem etetjük meg suttyomban, mikor a szülő nem látja egy kis cukros, lisztes sütivel. Már az is sokat jelent, ha ezekben a gyerekekben meglátjuk a jót és megdicsérjük őket, vagy meghallgatjuk azt a beszámolót amit arról tartanak ami nagyon érdekli őket.

Ha figyelünk rájuk meglátjuk bennük a kétlábon járó csodát!wink

További tanácsok és családi történetek a "Görényből" gyerek című könyvemben olvashatók.

 

>> Tovább a könyv oldalára <<

 

Bővebb információért keress minket a neurofeedbacktrener@gmail.com ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a neutofeedback fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról  hiperaktivitásról, vagy ADD-ről figyelemzavarról is!

 

2020-06-29