Miben a legjobb a gyerekünk?

Miben a legjobb a gyerekünk?

Szülőként nagy szerepünk van abban, hogy azt a képességet, amiben nagyon ügyes a gyerekünk felszínre hozzuk. Ebben bátorítsuk gyerekünket és segítsük a fejlődésben. Van amikor nagyon könnyű ezt a területet megtalálni. Előfordul, hogy tudjuk csak a körülmények nem segítenek.

Nálunk sajnos a felsőben az a tanár, akinek a tárgyából nagyon jó képességei voltak a lányomnak nem értette a gyerekem "természetét". Persze ezek az ADD tünetei voltak ( lustaság, otthon felejtett füzetek, halogatás). Mindíg rossz jegyeket kapott, sokat dorgálta, nem küldte versenyekre. Ez a helyzet nem volt éppen inspiráló. Mi tartottuk benne a lelket. Igyekeztünk olyan helyzetek elé állítani, ahol valós képet kapott a képességeiről, tudásáról.

Ha nem egyértelmű a válaszunk arra, hogy miben jó a gyerekünk akkor kétféle képpen jöhetünk rá.

Az egyik módszer, hogy megpróbáljuk megfigyelni mi az, amivel akár bosszantóan sok időt tölt, ahol nem jellemző rá, hogy csak 20 percig tud figyelni. Általában itt van a szuperfókusz állapotában. Ezen a területen kimagasló a tudásuk a társaikhoz képest. Sajnos ez nem mindíg egy tantárgy. Lehet, hogy az autók érdeklik és arról annyit tud mint egy márka kereskedő, van akit a barkácsolás köt le, vagy a vonatok.

A másik módszer az hogy leírjuk a gyerekünk tulajdonságait és átgondoljuk ezek az előnyök melyik álláshirdetéssel csengenek össze. Pl. jó kommunikációs képesség, nyelv tudás, jó kapcsolat teremtő képesség.

Érdemes időt töltenünk azzal, hogy megtaláljuk gyerekünk szuper képességét! Ezen a területen nem olyan fáradékonyak és könnyen sikerélményekhez juthatnak, amire nagy szükségük is van. Ráadásul ezzel nem csak magunknak és gyerekünknek teszünk jót, hanem a társadalomnak is nagy hasznára van az, aki a munkájában kimagasló képességekkel rendelkezik.

Jó elmélkedést és sok sikert kívánok!wink

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

2020-04-24