Reziliencia fejlesztése ADHD-s gyerekenél

Reziliencia fejlesztése ADHD-s gyerekenél

A reziliencia fejlesztése ADHD-s gyerekek és szüleik számára  

Az ADHD-s gyerekek életük során sokkal több váratlan helyzettel találkoznak, mint neurotipikus társaik. Mivel az érmének mindig két oldala van, ez egy jó gyakorló pálya a gyerekeinek és kialakul egy rutin, amivel a szokatlan helyzeteket meg tudják oldani. A jó hír még az, hogy ez a képesség tudatosan fejleszthető is. Erről szól a következő néhány gondolat.

Miért fontos a reziliencia? Reziliencia alatt a nehézségek és stresszhelyzetek hatékony kezelésének a képességét értjük. Az ADHD-s gyerekekkel való élet számos váratlan helyzettel szembesítheti a családot, így a reziliencia képessége hatalmas segítség lehet.  

Hogyan fejleszthető a reziliencia?

1.      Pozitív gondolkodás gyakorlása: A pozitív gondolkodás fejlesztése segít a szülőknek és a gyermeküknek egyaránt abban, hogy jobban kezeljék a kihívásokat és stresszt. Ez magában foglalja a nehézségek újra gondolását és a kudarcokból való tanulást.    

2.      Szociális támogató háló kiépítése: A barátok, családtagok és a közösségi csoportok támogatása nélkülözhetetlen. Egy erős szociális háló segítheti a szülőket és a gyerekeket is egy nehezebb időszakban.    

3.      Megküzdési stratégiák elsajátítása: Különböző technikák, mint a mindfulness, a relaxációs technikák, vagy éppen a probléma megoldó gondolkodás fejlesztése segíthet a szülőknek és a gyermeküknek is abban, hogy hatékonyabban kezeljék a stresszt és a frusztrációt.    

4.      Edukációs programok és tréningek: Számos szervezet és intézmény kínál speciális programokat, amelyek segítenek az ADHD-s gyermekeket nevelő szülőknek. Ezek a programok gyakran tartalmaznak reziliencia tréningeket is.  

A mindennapi életben   A mindennapi életben a reziliencia fejlesztése számos praktikus lépést jelenthet:  

-Rutinok kialakítása: A napi rutinok segíthetnek az ADHD-s gyermekeknek abban, hogy kezelhetővé és kiszámíthatóvá váljanak a mindennapjaik.

-Kommunikációs készségek fejlesztése: Egyértelmű, nyugodt kommunikáció segíthet az ADHD-s gyermeknek megérteni a körülöttük zajló eseményeket és csökkentheti a stresszt.   

-Pozitív megerősítés: A gyermek erőfeszítéseinek rendszeres pozitív megerősítése növelheti az önbecsülését és tovább motiválhatja.    

Következtetés:  

Az ADHD-s gyermeket nevelő szülők számára a reziliencia fejlesztése nem csupán szükséges, hanem lehetővé teszi, hogy a család egésze erősebben álljon a hétköznapi kihívások elé. A fent említett stratégiák és technikák mind hozzájárulhatnak egy boldogabb, harmonikusabb családi élethez, ahol a reziliencia nem csak egy képesség, hanem egy közös cél.  

Teljesítmény, Motiváció és Önbecsülés:  

A gyermek önbecsülésének és motivációjának fenntartása kritikus fontosságú lehet az ADHD-val élők számára. A reziliencia fejlesztése ezen a területen különösen segítheti a gyermekeket:   -Önbecsülés növelése: Rendszeres pozitív visszajelzések és a kis sikerek ünneplése segíthet az önbecsülés növelésében. -Célok megfogalmazása: Segítsünk a gyermekeknek reális célokat kitűzni, amelyek elérhetők és mérhetők. A célkitűzés folyamata maga is fejleszti a gyermek problémamegoldó készségeit és segítheti őket a kudarcok kezelésében.  

Egészséges Életmód:

  Az egészséges életmód, mint például a rendszeres testmozgás, kiegyensúlyozott táplálkozás és elegendő alvás, szintén hozzájárul a reziliencia fejlesztéséhez. Ezek a tényezők javíthatják a gyermek fizikai és érzelmi jólétét, ami közvetetten támogatja a lelki ellenállóképességet is:   -Testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet a stressz csökkentésében és javítja a hangulatot. -Kiegyensúlyozott táplálkozás: Az egészséges táplálkozás támogatja az agy optimális működését és általános egészségét. -Rendszeres alvás: A pihentető alvás elengedhetetlen az érzelmi egyensúly és a napközbeni koncentráció számára.  

Összefoglalás:

  Az ADHD-s gyermeket nevelő szülők számára a reziliencia nem csupán egy belső erőforrás, az együttműködés, az együttérzés és a kitartás gyümölcse. A fent említett módszerek és stratégiák segítségével a szülők képesek lehetnek arra, hogy pozitívabb és stabilabb környezetet teremtsenek mind otthon, mind az iskolai környezetben. A reziliencia fejlesztése egy folyamatos utazás, amely minden családtag közös erőfeszítését igényli. A kitartás, az együttérzés és a folyamatos tanulás révén az ADHD-s gyermeket nevelő családok képesek lehetnek a kihívásokon túlnőni és egy boldog, teljes életet élni.   Emeljük ki a mindennapi sikereket, tanuljunk a kihívásokból, és építsünk egy támogató közösséget, amely segít a gyermekünknek és nekünk is a nehéz időkben. A reziliencia nem csupán a nehézségek leküzdését jelenti, hanem a lehetőséget is, hogy megerősödve kerüljünk ki belőlük.    

A hozzászólásokban írjatok olyan nehéz helyzeteket, amiből sikerült jól kijönnötök!    

Ha szeretnétek olyan játékokról értesülni e-mailben, ami fejleszti a rezilienciát akkor írjatok a www.neurofeedbacktrener@gmail.com   e-mail címre. A címsorba írjátok, hogy reziliencia játékok.

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2024-04-19