Miért jó ADHD-s gyerek anyukájának lenni?

Miért jó ADHD-s gyerek anyukájának lenni?

De ha visszatekintek arra a 21 évre, amit anyukaként megéltem vannak válaszaim erre a kérdésre. Azért nagyon jó, mert rengeteg közös küzdelmen mentünk át, rengeteg elbukott és megnyert csatán. De ma úgy látom, hogy nem volt a sok fáradozás, kutatás, kitartás, és optimista hozzáállás hiába való.

Amikor a mindennnapok problémáival kell megküzdenünk úgy érezzük, hogy egy soha végetnem érő szélmalom harcot vívunk.

Most mikor a lányom már az önálló jövöjét tervezgeti, elgondolkodok azon milyen lesz, ha nem kell nap mint nap valami nehézséget anyukaként megoldanom. Hiszen, ha pár napig nincs itthon már akkor is nagy a csend és nagyon üres a ház. Ilyenkor eszembe jutnak azok a kudarcok és győzelmek, amiket közösen éltünk meg. Rengeteg ilyen emlékünk van érzésekkel átszőve. Ezért felidézni sem nehéz őket. Olyan mintha családi videót néznék.

Egy ADHD-s, ADD-s gyereket nevelő anyukának az anyaság nagyon mély bugyrait kell megjárni a gyerekével. Hiszen ha valamit százszor elmond akkor is jó eséllyel a szülőin megkérdezik miért nem kellően következetes. Pedig más gyerek jó nevelésére kb. 2% energia is elegendő.

Megéljük a kételyt, a szégyent, a megnem értettséget, a kitaszítottságot, a megbocsátást, olykor a büszkeséget. De részünk van gyerekünk mély, máshoz nem hasonlítható szeretetében is!

Nagyon hosszú rögös volt az utunk teli kételyekkel, hogy jól csináljuk-e a dolgainkat. Ebbe biztos támpontunk az lehet, az hogy az élet igazol-e bennünket. Ennek vizsgálatára három kérdést tegyünk fel: Gyerekünket boldognak látjuk-e?, Tud-e boldogulni az életben? Jó-e a kapcsolatunk?

Ha ezekre igennel tudunk válaszolni, akkor jó úton járunk, modjon bárki bármit.

Mindenkinek három igent kívánok a válaszokra.

Szeretettel köszöntöm az ADHD-s, ADD-s gyerekeket nevelő édesanyákat!smile

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

 

2020-05-03