Mit tegyünk, hogy kevesebbet veszekedjünk otthon?

Mit tegyünk, hogy kevesebbet veszekedjünk otthon?

Ez a legjobb családokban is előfordul, az ADHD-s, ADD-s gyerekeket nevelő családokban sokkal gyakoribb. Szülőként és gyerekként is megvisel mindenkit a vita, veszekedés, de mit tegyünk, hogy elkerüljük?

A mi családunkban sem volt másképp, a kamaszkor beköszöntével mindennapos vendég volt! Aki ismer tudja, hogy mennyire nem szeretek veszekedni, mégis megkeserítette az életünket. Egy módszer segített lecsillapítani a parázs vitákat. Szerencsére hallottam az asszertív kommunikációról, olvastam is ezzel kapcsolatban könyvet és többszöri nekifutás és szerencsétlen, majd szerencsésebb próbálkozások után sikerült fokozatosan megtanulni.

Ennek a kommunikációnak az a titka, hogy nem a másikat sértegetjük, hanem azt fogalmazzuk meg, hogy a másik cselekedete bennünk milyen érzést váltott ki. A másikat nem minősítjük és közben mindezt nagyon nyugodtan és nem hadarva, nem indulatosan és nem hangossan mondjuk el. Ha gyerekünk azt kéri, hogy most hagyjuk, akkor tartsunk szünetet és ha már megnyugodott, akkor higgadtan beszéljük át vele ezt a helyzetet.

Nálunk az első kísérlet egy "világgá menéssel" kezdődött, ahová én is utána mentem, aztán egy "anya most hagyj békén"-nel folytatódott végül nyugodtabb időben megbeszéltük. Másodszorra már jobban ment! Ennek a hatásásra már nagyon ritkák az itthoni veszekedések. Gyerekünk is szerencsére megtanulta és nem csak itthon, hanem máshol is ügyesen alkalmazza.

Erről a könyvemben és a hozzá tartozó munkafüzetben bővebben lehet olvasni és gyakororlni.

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is.

Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2020-03-30