Az ADHD-s gyerekenek hogyan segítenek a háziállatok?

Az ADHD-s gyerekenek hogyan segítenek a háziállatok?

A gyerekeknek nagy boldogságot, a szülőknek legtöbbször nagy fejtörést okoz egy új háziállat. Mégsem baj, ha engedünk a gyerekeink kérésének, hiszen a feladatok mellet sok előnnyel is jár ha kaphatnak egy házi kedvencet! Összegyűjtöttem öt területet, amiben segítenek gyerekeink boldogulásában a háziállatok.

1. Társaság: Egy háziállat, például egy kutya vagy egy macska jó társaság az ADHD-s gyerekeknek. Mindig rendelkezésre állnak, és gyerekeink bármikor interakcióba léphetnek velük.

2. Felelőségvállalás és rutin kialakítása: Az állatok gondozása és etetése rendszerességet és felelőséget igényel. Az ADHD-s gyerekek számára a háziállat gondozása lehetőséget adhat arra, hogy megtanuljanak időben etetni, gondoskodni és törődni valakivel. Ez segíthet kialakítani egy strukturáltabb életmódot és megerősítheti a rutinokat.

3. Stressz csökkentése és érzelmi támogatás: Az állatok jelenléte és simogatása csökkenti a stresszt és segíthet az érzelmi stabilitás fenntartásában. A kutatások szerint az állatok megérintése, simogatása csökkenti a szorongást és javítja a hangulatot. Az ADHD-s gyerekek gyakran küzdenek a stresszel és a szorongással, így egy háziállat nyújtotta érzelmi támogatás jelentős segítség lehet.

4. Fizikai aktivitás ösztönzése: Az állatokkal való foglalkozás gyakran mozgásra ösztönzi a gyerekeket. Például egy kutya sétáltatása vagy egy macska játékossága segíthet növelni a gyerekek fizikai aktivitását. A testmozgás pozitív hatással lehet az ADHD-s gyerekek figyelmére és hiperaktivitására, mivel segít kimeríteni a felesleges energiát és növeli a koncentrációs képességet.

5.Érzelmi kapcsolat kialakítása: Az állatokkal való interakció segíthet az ADHD-s gyerekeknek érzelmi kapcsolatot kialakítani. Az állatok nem ítélkeznek és feltétel nélkül szeretnek, így a gyerekek könnyebben megnyílhatnak és megtapasztalhatják a szeretetet és az elfogadást. Ez a kapcsolat megerősítheti az önértékelést és javíthatja a gyermek kommunikációs készségeit.

Személyes tapasztalatom az, hogy a háziállatok nem csak a gyerekeinknek segíthetnek, hanem nekünk is. Számomra egy folyamatos edzés az hogy mindig produkálnak valami új helyzetet amit úgy tudok legjobban megoldani, ha nem rájuk erőltetem az akaratom, hanem megpróbálom kitalálni azt a közös nevezőt ami miatt nekik is érdemes megtenniük azt, amit én szeretnék elérni. Ez egy ADHD-s gyerekekkel foglalkozó szülőnek elengedhetetlen szuperképesség!:)

Az itt olvasottakat az alábbi tanulmányok támasztják alá, ha valakit még meg kellene győzni arról, hogy ez milyen jó móka!

-Pediatric folyóirat 2012 arra jutott, hogy a háziállattal való interakciók csökkenthetik az ADHD tüneteit és javítja a gyermek közérzetét, a figyelmet és az impulzivitást is jó irányba befolyásolja.

-A Journal of Pediatric Nursing-ben 2015-ben jelent meg egy tanulmány amiben arról lehet olvasni, hogy a kutyaasszisztált terápia csökkentheti a szorongást, és növeli az ADHD-s gyerekek érzelmi intelligenciáját.

-A Frontiers in Psichology folyóiratban 2020-ban arról írtak, hogy az állatok hatására javul az ADHD-s gyerekek szociális készsége, segít az impulzivitás és a hiperaktivitás kezelésében is, emellett csökkenti a stressz szintjét.

A nyári szünet kiváló alkalom arra, hogy a gyerekeink rengeteg időt töltsenek a házi kedvenceikkel! Ezért ha már érlelődik egy ideje ez a gondolat, akkor most jó alkalom belekezdeni!

 

A témával kapcsolatban többet olvashattok, a tréningekről is bővebb tájékoztatást találtok a www.viraghhajnalka.hu oldalon.

Sok türelmet és jó gyerekeket kívánok mindenkinek!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

 

2023-07-10