Mit tegyek, ha azt gondolom ADHD-s a gyerekem?

Mit tegyek, ha azt gondolom ADHD-s a gyerekem?

Szerencsére a két lehetőség nem zárja ki egymást!

Tudnunk kell, hogy az ADHD és az ADD az egyik legnehezebben felismerhető állapotok egyike. Magyarországon 2018-ban 70.000-re becsülték az evvel a problémával küzdő emberek számát és ebből csak 4,5 ezer tudja, hogy mi a gondja és azt is hogy rengeteget lehet ezen segíteni.

Ezért evvel a problémával szerencsésebb speciálisan evvel a területtel foglalkozó szakembereket megkeresni. Szülőként az a tapasztalatom és szakemberként is hogy kevesen értenek igazán hozzá.Először a nevelési tanácsadó vizsgálja a gyerekeket utána, ha úgy látják tovább irányítják a családokat a szakemberekhez. Ezen az úton elindulva kaphatunk meg olyan igazolásokat, amivel gyerekünk megfeleő indok esetén könnyebbítést vagy felmentést kaphat valamelyik tárgyból.

A diagnózist mindíg neurológus állapítja meg, ami lehet enyhe, közepes vagy súlyos fokozatú. Enyhe és közepes esetekben életmód változtatásokat és fejlesztéseket fognak javasolni, súlyos esetben ugyanezt gyógyszeres kezeléssel kiegészítve.

A másik út amin rögtön el lehet indulni amíg várunk arra, hogy sorra kerüljünk a várólistákon, hogy rögtön elkezdjük a fejlesztéseket és életmód változtatásokat. Ezek akkor sem ártalmasak, ha kiderülne később, hogy a gyanunk nem igazolódott be. Saját gyerekemmel így másfél évet nyertünk. Mire sorra kerültünk már rengeteg fejlesztésel és életmód változtatásal tudtunk segíteni magunknak. A neten sok teszt van ami ugyan nem diagnosztikus értékű, de a hipochondria kizárására megfelelőek.

A későn felismert eseteknél amikor a család ráeszmél, hogy probléma van addigra jellemzően már egy krízis helyzetben van a család. Ebben a helyzetben gyors megoldásra van szükség.

Rögtön cselekedni kell!

A tünetekről, fejlesztésekről, és az életmód változtatásokról a "Görényből" gyerek című könyvben sokat megtudhat.

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

Bővebb információért keress minket a neurofeedbacktrener@gmail.com ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a neutofeedback fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról  hiperaktivitásról, vagy ADD-ről figyelemzavarról is!

2020-05-02