Miért jó ha ADHD-s a gyerekünk?

Miért jó ha ADHD-s a gyerekünk?


Bár a kérdés hajmeresztően hangzik, hiszen minden épkézláb szülő annak örül, ha egészséges a gyereke, mégis jó tudni erre a kérdésre a választ! Akik nem érintettek azok is egyre többet hallanak a hiperaktivitásról és a figyelemzavarról mozaikszóval ADHD-ról, ADD-ről. Legtöbbször ennek az állapotnak a negatív oldalát hangsúlyozzák, pedig minden érmének két oldala van. Mint érintett szülő és ADHD-sokkal, ADD-sekkel foglalkozó terapeuta nem csak a rossz oldalát látom ennek az állapotnak. Kötelességemnek is érzem, hogy erre a szülőknél és a gyerekeknél is rávilágítsak! Ezt az oldalt ugyanúgy lássuk rajtuk az adventi időszakban, és persze utána is.
Ezért összeírtam az a 13+1 jó tulajdonságot, amit fontos, hogy észrevegyünk és szemelőt tartsunk, ha van ilyen problémával küzdő hozzátartozónk, ismerősünk, munkatársunk.
1. Gyors problémamegoldó képesség: Az ADHD-val élő emberek gyorsan tudnak reagálni, problémákat megoldani kreativitásuk és gyors gondolkodásuk által.
2. Magas energiaszint: Nagyon aktívak és lendületesek tudnak lenni a magas energiájuk és aktivitásuk miatt.
3. Kiváló figyelemfelkeltő képesség: Nagyon jó érzékük van mások figyelmének eltereléséhez és felkeltéséhez is.
4. Érzékenység a részletekre: Az ADHD-sok a mások számára fel sem tűnő részleteket is minden erőfeszítés nélkül észreveszik.
5. Szociális fogékonyság: Mások érzelmeit könnyen megértik és nagyon jól kezelik. Empátiájuk és érzékenységük nagyon kifinomult. Nagyon jó segítő szakemberekké vállnak.
6. Kreatív gondolkodás: Egyéni gondolkodás módjuk és kreativitásuk nagyon sok problémás helyzet megoldásában segíti őket.
7. Hamar felállnak az élet adta pofonokbó: Az őszinte érdeklődésük és a lendületességük segít nekik abban, hogy gyorsan tovább tudjanak lépni azokon a problémákon, amit az élet oszt Nekik. (Azért ezzel ne éljen vissza a környezet!)
8. Hatalmas lelkesedés bizonyos témák iránt: Rendkívül lelkesek és elhivatottak azokon a területeken, ami érdekli őket. (Ez sokat segíthet a továbbtanulásnál, pályaválasztásnál!)
9. Játékos hozzáállás: Humoros, játékos hozzáállásuk segít a kritikus helyzetek feloldásában és a pozitív családi és baráti kapcsolatok kialakításában.
10. Rugalmas gondolkodás és alkalmazkodó képesség: Nagyon erősek lehetnek a változásokra való alkalmazkodásban és a rugalmas gondolkodásban, hiszen az életükben fellépő sok nehézség hatására igazán reziliensekké vállnak.
11. Kitartás: Ugyan az ADHD-s gyerekek számára sokszor kihívást jelent a figyelem fenntartása, nehezen kezelik az impulzivitásukat, bizonyos helyzetekben, Őket érdeklő témában olyan kitartóak és elhivatottak tudnak lenni, ami bárkinek becsületére válik.
12. Segítőkészség: Sokan nem is sejtik, hogy az ADHD-s, ADD-s gyerekek mennyire segítőkészek, ha megkérjük Őket, hogy segítsenek. Ilyenkor teljes vállbedobással számíthatunk rájuk, nagyon jól esik Nekik is, ha ilyenkor megdicsérjük Őket, megköszönjük, amit tettek értünk.
13. Közvetlenség: Ha egy ADHD-s, ADD-s gyerekkel kedvesen beszélünk, sikerül feloldódnia akkor nagyon kedvesek és közvetlenek, akiket megkedvelnek azt szívükbe zárják. Ne feledjük, hogy legtöbbször úgy viselkednek, mint egy tükör. Régi magyar mondás szerint: Amilyen az adjon Isten, olyan lesz a fogadj Isten.
+1. Gyógyír az egész családnak!  :) Ha odafigyelünk arra, és betartjuk, hogy mi segít az ADHD-val, ADD-vel élő gyerekünknek és emiatt kialakítjuk, megváltoztatjuk a család életmódját az az egész család számára nagy segítség lesz. Javul a család kommunikációja, mindenki egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz kicsik, nagyok egyaránt. 

Írjátok meg kommentbe, Ti milyen jó tulajdonságot találtatok még a gyerekeinkben!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-12-22