Feltöltődés az ADHD-s mindennapokban

Feltöltődés az ADHD-s mindennapokban

 

Az ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) egy neurobiológiai eredetű fejlődési rendellenesség, amely hatással van az érintett személyek figyelemirányítására és impulzivitására. Az ADHD-s gyerekek nevelése és támogatása sok kihívást jelenthet a szülők számára. Az állandó figyelmet igénylő helyzetek, az energikus viselkedés és az esetleges stressz gyakran kimerítővé válhat. Ezért kiemelten fontos, hogy az ADHD-s gyerekek szülei gondoskodjanak saját magukról és feltöltődjenek. Ebben a blogbejegyzésben megosztok néhány hasznos tippet és stratégiát arra, hogyan lehet hatékonyan gondoskodni önmagunkról és újraenergetizálódni a mindennapokban.

  1. Elfogadás és információk szerzése: Az első lépés az, hogy elfogadjuk a helyzetet és megértsük az ADHD működését. Informálódjunk a rendellenességről, beszéljünk szakemberekkel, és csatlakozzunk támogató csoportokhoz vagy online fórumokhoz. A tudás segít megérteni a gyermekünk viselkedését és reakcióit, valamint az ADHD-szülők közös kihívásait. Ezáltal könnyebben tudunk alkalmazkodni a helyzethez és hatékonyabban kezelni a stresszt.

  2. Időnkénti pihenés és szabadidő: Az ADHD-s gyerekek sok figyelmet és energiát igényelnek. Ezért fontos, hogy rendszeresen szánjunk időt magunkra. Engedjünk helyet a szabadidős tevékenységeknek, amik segítenek ellazulni és feltöltődni. Lehet ez egy séta a természetben, egy jó könyv elolvasása, relaxációs gyakorlatok vagy akár hobbi kipróbálása. A pihenés és a szabadidő lehetővé teszi, hogy újraenergetizálódjunk és jobban kezeljük a mindennapi stresszt.

  3. Támogatás és segítségkérés: Ne féljünk  segítséget kérni, ha szükség van rá. Legyen szó a partnerünkről, családtagokról, barátokról vagy szakemberekről, a támogatás és a segítség fontos a saját jólétünk szempontjából. Legyen szó szünetet adó napköziről, a gyermekek felügyeletéről vagy egy egyszerű beszélgetésről valakivel, aki megért és támogat bennünket. Az egész család jólétéért tenni kell, és ez magában foglalja a saját igényeink felismerését és kielégítését is.

  4. Testmozgás és egészséges életmód: A rendszeres testmozgás és az egészséges életmód nagyban hozzájárulhat az energiaszintünk és a hangulatunk javulásához. Találjuk meg azokat az aktivitásokat, amiket élvezünk, és amelyek testünket és lelkünket egyaránt frissítik. Lehet ez egy séta, futás, jógagyakorlatok vagy akár táncóra. Táplálkozzunk egészségesen, figyeljünk az alvásra, és ügyeljünk arra, hogy elegendő időt szánjunk a regenerációra.

  5. Önápolás és pihentető tevékenységek: Az önápolás fontos szerepet játszik az érzelmi és fizikai jóllétünk fenntartásában. Találjunk olyan pihentető tevékenységeket, amelyek segítenek ellazulni és felfrissülni. Ezek lehetnek forró fürdők, masszázs, meditáció, aromaterápia vagy akár relaxációs gyakorlatok. Adjunk magunknak időt, hogy ápoljuk a testünket és lelkünket, így hatékonyabban kezelhetjük a mindennapi kihívásokat.

 Az ADHD-s gyerekek szülői szerepe sokszor kihívást jelenthet, és fontos, hogy ne felejtsük el önmagunkról gondoskodni és feltöltődni. Az önmagunkkal való foglalkozás, a támogatás kérése és a megfelelő pihenés segít abban, hogy hatékonyabban kezeljük a stresszt és jobban gondoskodjunk a gyermekünkről. Ne feledjük, hogy az önmagunkról való gondoskodás nem önzőség, hanem az egész család jólétének előfeltétele.

Sok türelmet és jó gyerekeket kívánok mindenkinek!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-05-18