Mire figyeljünk, ha már középiskolás az ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

Mire figyeljünk, ha már középiskolás az ADHD-s, ADD-s a gyerekünk?

Ebben a korszakban is nagyon sok szép és nehéz időszak van, tele új kihívásokkal szülőnek, gyereknek egyaránt.

Egyre nagyobb az önállóság iránti igény, de van amikor még fontos, hogy a szülő mellette legyen. Ez az időszak átmenet a gyerekkor és az önállóvá válás között, ezért sokszor van a családokban ilyenkor nézeteltérés.

Ilyenkor már van, hogy elkezdenek főzni, bevásárolni, önállóan programokat szervezni. Kezdenek megtanulni autót vezetni. Lassan kialakul, hogy mivé szeretnének válni. Dolgozni kezdenek a középiskola után, vagy továbbtanulnak.

Féltjük őket a vezetéstől, az önálló programoktól és lassan kezdjük belátni, hogy gyerekünk előbb-utóbb kirepül a családi fészekből.

Ebben az időszakban is sokat tehetünk értük, van akit bátorítani kell, van akit fékezni. Ne feledkezzünk meg arról, hogy nagyon sokat segít ilyenkor is a jó szó és a biztatás.

Ha gondolkodunk a továbbtanulásról jó ha tudjuk mikért kaphat gyerekünk plusz pontokat. Talán a leggyakrabban a nyelvvizsgákért és az ADHD, ADD-ért is kaphatnak. Aki 11.-be jár érdemes ezeket elkezdeni intézni, hogy időben meglegyenek a vizsgát igazoló papírok és a szakvélemény. Ezekkel a plusz pontokkal előnnyé válhat az a hátrány amivel gyerekünknek eddig meg kellett küzdenie.

Ebben a korszakban mindig gondoljunk arra, hogy ez az utolsó szakasza annak az időszaknak, amit gyerekünkkel egy háztartásban élünk. Figyeljünk arra, hogy ez mindenkinek szép emlék legyen a későbbiekben. Éljük meg szeretetben minden percét!

Sokat segít az asszertív kommunikáció gyakorlása ezen a héten is. Akár néhány mondattal előre is készülhetünk.

A könyvhöz járó munkafüzetben található ehhez egy segédlet.

Ha kevésnek érezzük ehhez magunkat, kérhetjük ebben szakember segítségét is aki átlátja a lehetőségeket.

Érdemes a témával kapcsolatban szakkönyveket olvasni, tájékozódni.

Az oldalon található mentorprogram mindehhez megadja a kellő tudást és a munkafüzetek segítségével rögtön át is ültethető a gyakorlatba, amit aztán a konzultációkon még finomra hangolhatunk.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

Bővebb információért keress minket a neurofeedbacktrener@gmail.com ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a neutofeedback fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról  hiperaktivitásról, vagy ADD-ről figyelemzavarról is!

 

2021-02-25