Inspiráció vs hasonlítgatás ADHD-s, ADD-s gyerekeknél

Inspiráció vs hasonlítgatás ADHD-s, ADD-s gyerekeknél
Biztosan előfordult már közvetlen környezetben (akár a szűk családi körben is), hogy akarva-akaratlanul össze lett hasonlítva egy ADHD/ADD-s és egy “átlagos” gyerek teljesítménye, az elsőre említett gyerek füle hallatára. Velünk is előfordult hasonló, amikor a magával a problémával még csak tisztában sem voltak a szüleim, viszont a teljesítményem már javában megindult azon a bizonyos lejtőn. Rengeteg szülői értekezlet végkimenetele egy olyan mondat lett, ami nagyjából így hangzott: “A legjobb barátnőd sem jó matekból, de a minimumot tudja produkálni..” vagy “Bezzeg x-nél és y-nál ez nem okoz gondot.”
Persze ezután mindig ugyan az volt a reakcióm: megsértődtem, megmondtam a szüleimnek, hogy akkor fogadják örökbe azt aki nem problémás és bezárkóztam a szobámba.
 
Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a szüleim utánajártak annak, mi lehet a háttérben és tudatosan változtattak a kommunikációjukon velem kapcsolatban. Miután kiderítették mi miatt vannak ilyen jegyeim az iskolában, már nem voltam összehasonlítva más gyerekkel, annak teljesítményével vagy viselkedésével. Ehelyett például étkezések alkalmával is beszélgettünk. Ha valami nem sikerült, elmondták, hogy már pedig szerintük képes vagyok ennél többet nyújtani, jobb jegyet is meg bírok szerezni az adott tárgyból. És ahogy haladt az idő, igazuk lett. Azzal, hogy nem negatív dolgokat sulykoltak belém hanem inspiráltak, elmondták, hogy szerintük mennyi mindenre képes vagyok és hittek bennem, én is elkezdtem hinni nekik és saját magamban is. Onnantól kezdve sokkal kevesebb problémám volt a tanulással, az otthoni légkör is rengeteget javult és úgy éreztem, a szüleim mellettem állnak, hisznek bennem tehát ennek megfelelően kell viselkednem. Higgyétek el, hogy a szavaitoknak ereje van és bármilyen pici vagy nagy az illető aki miatt ezt a bejegyzést olvassátok, ha bíztok benne és ennek szót is adtok azzal szárnyakkal ruházzátok fel az illetőt és idővel, bizalommal és szeretettel használva is lesznek azok a szárnyak!
 
Kamilla
 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

A tréningekre időpontot kérni a 06-309-400-001-es telefonon lehet.

2021-12-10