Hogyan segíthetünk ADHD-s gyerekünk tanárainak?

Hogyan segíthetünk ADHD-s gyerekünk tanárainak?

Hogyan segíthetünk a pedagógusoknak, ha ADHD-s a gyerekünk

 

A legtöbbször az ADHD-s gyerekek két személyes szituációkban nagyon együttműködők és jól kezelhetők, de sajnos az iskolában ennek megvalósítására nincs lehetőség. Az ADHD-s, és más tanulási és viselkedési problémás gyerekek száma az osztályokban nő. Egy-egy gyerek még nem zavarná annyira az órát, de ha többen vannak az már tényleg embert próbáló feladat a pedagógusnak.

Szülőként van lehetőségünk segíteni a munkáját.

 

-Kisebb gyerekeknél érdemes együtt bepakolni a táskába, hogy ne maradjon otthon semmi, esetleg érdemes az egy tárgyhoz tartozó könyveket, füzeteket egyéb felszereléseket egy színes dossziéba beletenni, hogy ne kelljen sokáig kotorászni a táskában. Ahány tárgy annyi -féle színű dosszié és így már ahogy belenéz a táskába a csemeténk máris látni fogja, hogy melyiket kell elővenni a következő tantárgyhoz.

 

-Érdemes megfigyelni, hogy gyerekünk milyen ételektől kezd el pörögni, lehetőleg ilyen ennivalót ne küldjünk uzsonnára, ha van lehetőség akkor csomagoljunk a diétájának megfelelő ebédet, vagy ha lehet rendelni ilyet az iskolába akkor olyat kérjünk.

 

-Amikor van rá lehetőségünk az iskola előtt legyen egy kis testmozgás. Menjünk inkább gyalog az iskolába, esetleg figyeljük meg hogy alakul a nap, ha előtte elmegyünk együtt uszodába. Persze ezeket össze kell hangolni a környék adta lehetőségekkel.

 

-Próbáljuk meg gyerekünket időben ágyba dugni, hogy másnap kipihenten menjen iskolába.

 

-Ha megoldható akkor ebéd után vigyük haza, mert az iskolában megpróbálnak jól viselkedni és alkalmazkodni, de ez nagyon elfárasztja Őket, és ha kimerülnek akkor már nem mindig sikerül jól viselkedniük.

 

-Amikor valahogy mégsem sikerül jól viselkedni, akkor érdemes utána erről otthon higgadtan beszélgetni, és utána együtt kitalálni, hogy egy hasonló helyzetben legközelebb milyen más megoldási lehetőségek vannak még és azoknak mik a következményei.

 

A pedagógusnak sokat segít egy ADHD-s gyerek, ha megkéri, hogy segítsen neki az óra tartásában és megbízza valamilyen fontos feladattal.

 

Egy izgőmozgó gyereknek az is nagy segítség, ha az órán hallja a saját nevét, néha arra jár a tanár és megsimogatja a buksiját, vagy a vállára teszi a kezét.

 

Amikor valamilyen nem várt esemény, krízishelyzet történik abból úgy lehet leggyorsabban kijönni, ha valami nem várt, meglepő eseménnyel kibillentjük a gyereket abból a helyzetből.

 

Sok türelmet és jó gyerekeket kívánok mindenkinek!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-01-28