Hogyan segíthetnek az ADHD-s, ADD-s gyereknek az édesapák?

Hogyan segíthetnek az ADHD-s, ADD-s gyereknek az édesapák?

Legtöbbször a gyerekekről és az anyukákról esik szó ebben a témában, pedig óriási szerepük van az édesapáknak is!

Fontos, hogy a gyerekek érezzék, hogy a szülők egy állásponton vannak a nevelési kérdésekben. Ezt nem könnyű összehangolni egy olyan gyereknél ahol, ha valamit elmondunk 100-szor akkor is máshogy csinálja. Mindemellett betartva azt a szabályt, hogy 80%-ban dicsérjük és csak 20%-ban dorgáljuk.

Első körben el kell engednünk néhány dolgot amit eddig megköveteltünk, de nem sikerült. Egy dolgot kell következetesen betartatnunk. Minden apró fejlődést vegyünk észre és dicsérjük meg. Egy hónapig csak erre koncentráljunk. Utána jöhet a következő dolog amit meg akarunk változtatni.


Alakítsuk úgy a programokat, hogy legyen idő arra, hogy a gyermeknek az apával is legyen közös program. Ez az idő ne a nevelésről szóljon, hanem a közösen eltöltött minőségi időről, közös hobbiról, ahol érezhetik milyen jó együtt tevékenykedni.


Hatalmas szükség van az apukákra és a családi összhangra ahhoz, hogy minél egészségesebb légkörben nevelkedjen fel a gyerekünk.
Felnőtt korban is táplálkozunk szüleink dicséretéből épp úgy, ahogy fáj amikor megszidtak főleg, ha igazságtalannak éreztük. Az apukáktól kapott dicséret sokszor százszor többet ér egy anyai dicséretnél.
Amikor gyerekünk valami rosszcsontságot csinál és elkeseredünk vagy haragosak leszünk, jusson eszünkbe, mi is voltunk gyerekek. Voltunk rosszak is mégis fel nőttünk. A régi csínytevések ma már szép emlékeké, kedves családi történetekké szelídültek, jó felidézni őket. ;)

Sokat segít az asszertív kommunikáció gyakorlása ezen a héten is. Akár néhány mondattal előre is készülhetünk.

A könyvhöz járó munkafüzetben található ehhez egy segédlet.

Ha kevésnek érezzük ehhez magunkat, kérhetjük ebben szakember segítségét is aki átlátja a lehetőségeket.

Érdemes a témával kapcsolatban szakkönyveket olvasni, tájékozódni.

Az oldalon található mentorprogram mindehhez megadja a kellő tudást és a munkafüzetek segítségével rögtön át is ültethető a gyakorlatba, amit aztán a konzultációkon még finomra hangolhatunk.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

2021-03-10