Hogyan csempészhetünk be több vitamint ADHD-s gyerekeink étrendjébe?

Hogyan csempészhetünk be több vitamint ADHD-s gyerekeink étrendjébe?

Az ADHD-s ADD-s gyerekek táplálkozása sok esetben néhány ételre korlátozódik. Mégis jó lenne egy kis vitamint és ásványi anyagot becsempészni a menübe. Sokszor ehhez egy kis fondorlatra van szükségünk.

 Az egyik nagy kedvenc, amivel a csokoládét részben ki lehet váltani az az aszalt gyümölcsök, a felolvasztott étcsokiba mártott alma, banán, vagy éppen otthon fellelhető gyümölcsök. Ennek elkészítése közben jókat lehet beszélgetni gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

A másik, ami szintén finom, de érdekes is a csírák készítése. A gyógynövény boltokban és a nagyobb üzletekben többféle csíráztatni való magot lehet kapni. Fontos, hogy csak olyat használjunk, amit étkezési célra árusítanak. Az apró magokat beletesszük egy tisztára mosott befőttesüvegbe, egy kicsi vizet öntünk rá, majd egy gézlappal lefedjük, amit egy befőzési gumival ráerősítünk az üveg szájára.  

Erre a célra érdemes olyan üveget választani, aminek az átlagosnál kisebb a szája, mert a gézlappal ezt jobban be tudjuk majd fedni. Amikor ezt rögzítettük az üveg szájára, akkor már le is önthetjük a csírákról a vizet. Ezt követően az üveget 45 fokos szögben megdöntve tegyük világos, szobahőmérsékletű helyre. 

Most már kezdődhet az izgalommal teli várakozás. Reggel és este kell kicsit beáztatni a csírákat, majd leönteni róluk a vizet. 4-7 nap múlva elkezd az üvegben felgyorsulni az élet. A kis magokból előbújt csírák hamarosan betöltik az üveget. (Természetesen, ha nem megfelelően gondozzuk, kellemetlen szaga van, bepenészesedik akkor már ne fogyasszuk el.) Ekkor már be tehetjük őket a hűtőgépbe és az ételeinket tudjuk velük vitaminokban és ásványi anyagokban gazdaggá tenni. Erre a tél végi, tavasz eleji időszakban nem csak gyerekeinknek, de nekünk is nagy szükségünk van. :)

A témával kapcsolatban többet olvashattok, a tréningekről is bővebb tájékoztatást találtok a www.viraghhajnalka.hu oldalon.

Sok türelmet és jó gyerekeket kívánok mindenkinek!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-02-24