Nyári szünet ADHD-val

Nyári szünet ADHD-val

Nyári Szünet: Lehetőség az ADHD-s Gyermekek Fejlődésére és Feltöltődésére

Lassan felocsúdunk abból, hogy végre elkezdődött a nyári szünet, és fellélegezhetünk kicsit ADHD-s, ADD-s gyereket nevelő szülőként. Elkezdünk azon gondolkodni, hogyan töltsük el a szünetet gyermekünkkel, hogy mindez hasznára váljon? A nyári szünet több szempontból is nagyon hasznos lehet számunkra!

Több Alvás és Szabad Levegő Először is, a nyári szünet lehetőséget ad arra, hogy gyermekünk tovább aludhasson. Az ADHD-s gyerekek számára különösen fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, mivel ez hozzájárul a jobb koncentrációhoz és viselkedéshez. A napi rutin lazábbá válása segíthet abban, hogy kialakítsunk egy egészséges alvási rendet, amelyet majd a tanév kezdetén is folytathatunk. A szabad levegőn való mozgás szintén elengedhetetlen. A fizikai aktivitás nemcsak a felesleges energia levezetésében segít, hanem javítja az agyi funkciókat és csökkenti a szorongást. Számos kutatás bizonyította, hogy a rendszeres testmozgás különösen hasznos az ADHD-s gyermekek számára, mivel javítja a figyelmet és csökkenti a hiperaktivitást.

Gluténmentes Diéta Kipróbálása A nyári szünet alatt megpróbálhatjuk a gluténmentes diétát is, mivel most nem kell a közétkeztetésre szorulnunk. Több szülő számolt be arról, hogy a gluténmentes diéta pozitív hatással van az ADHD-s gyermekeik viselkedésére és koncentrációjára. Természetesen, minden gyermek más, ezért fontos, hogy orvossal vagy dietetikussal konzultáljunk, mielőtt jelentős étrendi változtatásokat vezetnénk be.

Kritika Mentes Környezet A nyári szünet alatt gyermekünk nem kap kritikát az iskolában, ami különösen fontos az ADHD-s gyermekek számára, akik gyakran küzdenek az önbizalomhiánnyal. Az önbizalom növelése érdekében fontos, hogy támogató és elfogadó környezetet biztosítsunk számukra. A szünet lehetőséget ad arra, hogy megerősítsük gyermekünk pozitív tulajdonságait és képességeit, és segítsünk nekik a saját erősségeik felismerésében.

Időtöltés a Szeretteinkkel Gyermekünk idejét azokkal töltheti, akik szeretik és elfogadják őt. Ez az időszak különösen értékes lehet a családi kapcsolatok erősítésében. A közös tevékenységek, mint például a kirándulások, játékok és közös főzések, nemcsak szórakoztatóak, hanem segítenek a kötődés elmélyítésében is. Az erős családi támogatás fontos szerepet játszik az ADHD-s gyermekek érzelmi és társas fejlődésében.

Tanulás és Felzárkózás A nyári szünet ideális időszak arra is, hogy gyermekünk gyakorolja azokat a tantárgyakat, amelyekben gyengébben teljesít. Az egyéni tanulás és a kisebb csoportos foglalkozások segíthetnek abban, hogy gyermekünk felzárkózzon, mire elkezdődik a következő tanév. Számos online és helyi oktatási program érhető el, amelyek kifejezetten az ADHD-s gyermekek igényeire szabottak.

Fejlesztő Programok  Érdemes megpróbálni valamilyen fejlesztő programot, például a neurofeedback tréninget. A neurofeedback egy olyan lehetőség, amely segít az agy működésének optimalizálásában, és számos ADHD-s gyermeknél bizonyítottan hatékony. A nyári szünet lehetőséget ad arra, hogy rendszeresen részt vegyünk ilyen foglalkozásokon, ami hosszú távon javíthatja gyermekünk figyelmét és viselkedését. Egyik kedvenc történetem, amikor Szeptemberben megkérdezték a tanárok az anyukát, hogy mit csinált a szünetben a kislányával mert annyit fejlődött. Nem történt más csak neurofeedbackre jártak.

Kreatív és Szórakoztató Tevékenységek A kreatív tevékenységek, mint a rajzolás, festés, vagy zenehallgatás, szintén jótékony hatással lehetnek gyermekünkre. Ezek a tevékenységek segítenek a stressz csökkentésében és a koncentráció javításában. Emellett az olyan hobbi tevékenységek, mint a kertészkedés vagy a barkácsolás, szintén hasznosak lehetnek, mivel strukturált keretet adnak a napoknak és fejlesztik a finommotorikus képességeket.

Nyári Táborok és Közösségi Programok Számos nyári tábor és közösségi program kínál speciális foglalkozásokat ADHD-s gyermekek számára. Ezek a programok nemcsak szórakoztatóak, hanem fejlesztő hatással is bírnak. A közösségi programok lehetőséget adnak arra, hogy gyermekünk új barátokat szerezzen és szociális készségeit fejlessze egy támogató környezetben.

Felkészülés az Új Tanévre A nyári szünet végén fontos, hogy elkezdjünk felkészülni az új tanévre. Készítsünk egy napirendet, amely segít visszaállítani a rutint, és beszélgessünk gyermekünkkel az új tanév kihívásairól és lehetőségeiről. Az előzetes felkészülés segíthet abban, hogy gyermekünk magabiztosan kezdje az új tanévet, és jobban tudjon alkalmazkodni az iskolai környezethez.

Összegzés A nyári szünet remek lehetőség arra, hogy ADHD-s gyermekünk pihenjen, fejlődjön és feltöltődjön. Az alvás, a szabad levegőn való mozgás, a diétás változtatások, a támogató környezet, a tanulás és a fejlesztő programok mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy gyermekünk a lehető legjobban kihasználja ezt az időszakot. Ahogy közeledik az új tanév, fontos, hogy felkészüljünk rá, és támogassuk gyermekünket abban, hogy sikeresen vegye az előtte álló akadályokat.

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2024-07-02