Boldog Nagymamák napját!

Boldog Nagymamák napját!

Abban a családban, ahol van ADHD-s, ADD-s gyerek mindenkinek segítségre, támogatásra van szüksége! Július 13-a a nagymamák világnapja!

Ezért szeretnék róluk megemlékezni, hiszen Ők rengeteget segítenek a családban, gyereknevelésben. Kicsit álljunk meg és nézzük át mi hogyan segíthetünk nekik, hogy szebbé, gondtalanabbá tehessük az életüket. 

Ahogy nőnek a gyerekek és az unokák egyre bonyolultabb és összetettebb a helyzet. Szülőként a kicsiknek még megfogjuk a kezüket, a nagyoknak már csak elmodjuk, hogy mit tartunk jónak, próbálunk példát mutatni. A nagymamáknak még ennél is nehezebb a dolga, sokszor csak pillanatképeket látnak a család életéből és ezekből a mozaikokból kell összerakniuk a teljes képet ahhoz, hogy segíteni tudjanak, az évek tapasztalatával. A generációk közti különbségek is nehezíthetik az egyetértést, pláne ha van egy vagy több ADHD-s, ADD-s unoka. 

A nagymamáknak úgy segíthetünk, ha nyíltan beszélünk a hiperaktivitásról és a figyelemzavarról. Elmondjuk a tüneteket és a lehetőségeket. Rámutatunk arra, hogy talán velünk vagy valamelyik rokonunkkal is azért volt annyira nehéz gyerekkorában mert valószínűleg Ő is ezzel küzd.

Az a tapasztalatom, hogy már a probléma felismerésekor egy nagy megkönnyebbülésen megy át a család. Ennek két oka van. Az egyik, hogy kiderül, hogy sem a gyerek sem a szülő nem hibás. A másik ok az, hogy a legtöbb betegséggel szemben ez egy olyan állapot, ami legtöbbször a kor előrehaladtával hátrányból előnnyé kovácsolódik. És ebben rengeteg tudnak segíteni a szülők és a kedves nagymamák, nagypapák!

A tünetekről és a segítés módjairól a "Görényből gyerek" című könyvben lehet olvasni, ahol a göröngyös útunk lépéseiről és a megoldásokról, elért sikerekről írtam.

További cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok!

2020-07-13