Újévi fogadalmak ADHD-val

Újévi fogadalmak ADHD-val

Az újév közeledtével gyakran fogadkozunk, hogy valamin változtatunk következő évben. Az sem baj, ha ezt egy terv elkészítésével is kiegészítjük! Ez mindenkinek sokat segíthet, különösen, ha valaki ADHD-s, vagy szülőként ADHD-s gyereket nevel. Össze gyűjtöttem 7 tippet, ami segít a következő évi célok megvalósításában.

 

1. A konkrét célok eléréséhez apró lépések vezetnek!

 

A célokat konkrétan és mérhetően fogalmazzuk meg. Például, ne azt tűzzük csak ki, hogy „jobban szeretnénk tanulni”, hanem azt is hogy hetente mennyi időt fogunk ezzel tölteni, melyik tárgyak azok amikre jobban kell összpontosítani.

 

Ha a célokat kisebb lépésekre lebontjuk, könnyebb azokat követni és megvalósítani.

 

2. Rutinok és struktúrák kialakítása

 

Az ADHD-soknak segíthet a napirend kialakítása és a rutinok betartása. Érdemes minden nap ugyanabban az időben felkelni, étkezni, tanulni és/vagy dolgozni.

 

Nagy segítséget jelent, ha listát írunk a teendőinkről azokat fontossági sorrendbe tesszük. Írhatunk róluk emlékeztetőt magunknak, számos alkalmazás is segítségünkre lehet a napirend támogatásában.

 

3. Prioritások meghatározása

 

Az ADHD-sokat céljaik elérésében sokszor a figyelem elterelése nehezíti. Ezért érdemes a feladatokat fontossági sorrendben megszámozni és arra ügyelni, hogy az energiánkat azokra a feladatokra fordítsuk amik a legfontosabbak és legsürgősebbek.

 

4. Támogató környezet kialakítása

 

Érdemes megfigyelni és alkalmazni azokat a környezeti elemeket és hatásokat, amik segítik a koncentrációnkat és a hatékonyságunkat. Ez egyénenként eltérő lehet, van fókusz zene, vagy olyan alkalmazások amik a tűz ropogást, tücsök ciripelést utánozzák. Így van egy alapzaj, ami nem fogja elvonni a figyelmünket, de segíti a fókuszálást.

 

5. Szociális támogatás

 

A következő év terveiről beszéljünk a családunkkal, barátainkkal. Megkérhetjük Őket, hogy időről időre kérdezzenek meg minket, hogy hogyan haladunk. Az Ő támogatásuk sokat segíthet a céljaink elérésében.

 

6. Öngondoskodás és pihenés

 

Fontos a napirendünkbe a pihenő időt és a töltekezést is beépíteni. Az ADHD-soknak nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre legyen lehetőségük minden nap.

 

7. Önjutalmazás

 

Jutalmazzuk magunkat meg, ha elértük a kitűzött célunkat. Ez segít a motiváció fenntartásában és a annak a megerősítésében, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Lehetőleg ez a gyerekeknél ne csokoládé legyen hanem olyan ami támogatja az egészséges életmódot is.

Ha segítséget szeretnél ebben, akkor csatlakozz a januárban induló szülőcsoportunkhoz!  Érdeklődni a lenti telefonszámon tudtok!

 

Mindenkinek Boldog, sikerekben gazdag újévet kívánok!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

 

2023-12-27