Miben bízhatunk, ha ADHD-s kamasz gyerekünk van?

Miben bízhatunk, ha ADHD-s kamasz gyerekünk van?

A gyereknevelés egyik legnagyobb kihívása átvészelni a kamaszkort. Ez fokozottan érvényes, ha ADHD-s, ADD-s a gyerekünk. A szülők legtöbb őszhajszála ebben az időszakban keletkezik. Ennek több oka is van. Az idegrendszer érése 23-25 éves korra fejeződik be. Miben bízzunk, ha még a 25. szülinap nem érkezett el?


Az 7 dolog, amiben bízhatunk, ami segíthet:


1. A kamaszkorban természetes folyamat a szülőtől való eltávolodás. Arra figyeljünk ebben az időszakban, hogy "bár a kamasz gyerekünknek   semmi  szüksége nincs ránk" a tapasztalatai azt bizonyítsák, hogy ott vagyunk a háttérben, szeretjük és mindig számíthat ránk. Bármit tesz, mi   szeretjük, hozzánk fordulhat és segítünk Neki. Ez egy időszak, ami elmúlik és utána sokkal jobb lesz a kapcsolatunk.


2. A szervezetben ilyenkor rengeteg változás zajlik.
- Meg kell szokniuk, az új alakjukat, ami eddig teljesen semleges volt és nem is foglalkoztak korábban vele.
- Megnyúlnak a végtagok és átmenetileg ettől a mozgás esetlenné válik.
- A hormonoknak köszönhetően megnő eleinte az alvásigény és a világ kinyílik, olyan dolgok is érdekesek lesznek ami eddig teljesen közömbösek     voltak. Persze ez nem a tanulás!:)
- Az idegrendszer fejlődése a nyakunk irányából a fejtetőn keresztül a homlok irányába fejeződik be. Itt található a homloklebeny, ami a   döntéshozatalért felelős. Itt döntünk arról, hogy egy cselekedetnek milyen következményei lesznek. Kamasz korban, hiperaktív, figyelemzavaros   gyerekeknél ez a terület még nem működik megbízhatóan.

Ez az oka annak, hogy a biztosító ebben az életkorban még magasabb biztosítási díjat állapít meg a jogosítvánnyal rendelkezőknek, mint később. De az idő nekünk dolgozik! Be fog nőni a kamasz gyerekünk feje lágya idővel!

3. Amit otthon látott, a családban az mintaként ott működik benne, bármennyire kritizál is bennünket. Észre sem veszi és azt a példát utánozza. Elég   csak azt tennünk amit szeretnénk, ha ő is megtenne. Pl. Olvassunk, mozogjunk, táplálkozzunk tudatosan, tanuljunk.

4. Arra törekedjünk, hogy legyenek valós élményei. Kirándulások, családi ebéd, együtt töltött értékes idő. Ebben az esetben könnyebben ellenálnak   a  különböző függőségek csábításának.

5.Jó apropó a közösen eltöltött időre, ha együtt megyünk az áhított ruhát vagy cipőt beszerezni. Ez is segít kicsit közelebb kerülni a kamasz   gyerekünkhöz.

6. Ha buliba mennek, biztosítsuk Őket, hogy nem attól félünk, hogy jól érzik magukat. Tudjuk mindig, hogy hova mennek, a pontos címet, írjanak, ha   odaértek vagy valami probléma van. Érezzék, hogy segíteni akarunk, ha éppen arra van szükségük.

7. Figyeljük meg mi az a szituáció, amiben szívesen velünk vannak. Nálunk szeretik, ha elvisszük őket kocsival az iskolába, vagy a barátokhoz. Ez   idő alatt van lehetőség a beszélgetésre. Egy közös vacsorának sem szoktak ellenállni. Itt lehetőségünk nyílik mélyebb beszélgetésekre is. A családi   névnapok és szülinapok is alkalmat adnak arra, hogy a nagyszülőkkel és a családdal együtt eszegessünk és beszélgessünk a gyerekkorukról, ami   mindig jól esik nekik.

A témával kapcsolatban többet olvashattok, a tréningekről is bővebb tájékoztatást találtok a www.viraghhajnalka.hu oldalon.

Sok türelmet és jó gyerekeket kívánok mindenkinek!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-06-09