Mesés receptek

Mesés receptek

Sokat segítenétek, ha kommentben megírnátok!

-Hogy tetszett nektek Zöldike és Lili története? Mit gondoltok a kaméleon kalandjáról?”

-Mit gondolnak a gyermekeitek Zöldike vicces kalandjáról? Megnevettette őket a történet?”

-Szívesen kipróbálnátok a banános palacsinta receptjét, amit Zöldike őrzött? Van valami gluténmentes finomság, amit ti is szívesen készítetek a gyerekeiteknek?”

-Szívesen olvasnátok egy olyan könyvet, amelyben hasonló mesék és gluténmentes receptek vannak? -Ha lenne ilyen könyv, megvásárolnátok a gyermekeitek számára?”

Elegendő csak számokkal válaszolni, hogy gyorsabb legyen!

1.      kérdés Igen:1, Nem:2

2.      kérdés Igen:1, Nem:2

3.      kérdés Igen:1, Nem:2

4.      kérdés Igen:1, Nem:2  

A válaszadóknak 15 %-os, kedvezményes előrendelési lehetőséget biztosítunk, 2025 tavaszára tervezett kiadású könyvünkből!

Egyszer volt, hol nem volt, élt egy kis kaméleon, akit Zöldikének hívtak. Zöldike nagyon különleges állat volt, mert képes volt szinte láthatatlanná válni, ahogy a bőre mindig igazodott a környezetéhez. De volt még valami, amiben Zöldike különlegesen jó volt: vigyázott kis gazdájára, Lilire.

Lili egy vidám és kíváncsi kislány volt, aki nagyon szeretett felfedezni mindent maga körül. Egy nap azonban Lili orvoshoz ment, és ott kiderült, hogy gluténérzékeny. Ez azt jelentette, hogy Lilinek bizonyos ételeket nem szabad ennie, mert azok rosszat tesznek a pocakjának. Lili egy kicsit szomorú lett, mert nem tudta, milyen finomságokat ehet majd ezután. Mindig a finom péksütik és kenyerek jutottak eszébe, amiket már nem ehetett.

Egy délután, amikor Lili a szobájában ült, és éppen egy kedvenc péksütijére gondolt, Zöldike meglátta, hogy a kislány szomorú. A kaméleon lassan odakúszott Lili mellé, és a vállára mászott. A kislány megsimogatta, és halkan felsóhajtott: „Tudod, Zöldike, nagyon szomorú vagyok, mert többé nem ehetek mindenféle finomságot."

 Zöldike először egy pillanatra elgondolkodott, majd rámosolygott Lilire. „Tudod, Lili,” mondta, „én is csak bizonyos dolgokat ehetek. Nem ehetek meg bármit, mint más állatok. Csak rovarokat eszem, bogarakat és tücsköket, és mégsem szomorkodom emiatt.”

Lili kíváncsian nézett rá: „Tényleg, Zöldike? Te nem ehetnél például egy jó kis almát vagy egy szelet tortát?”

„Nem bizony,” válaszolta Zöldike, „de tudod mit? Nem is bánom. Mert amit én ehetek, az nekem a legjobb, és segít abban, hogy erős és egészséges maradjak. Veled is hasonló a helyzet. Bár nem ehetsz mindent, amit mások, a te finomságaid is nagyon különlegesek, és segítenek, hogy jól érezd magad.”

Lili elmosolyodott, mert rájött, hogy nem is olyan rossz dolog különleges étrendet követni. Zöldike példája bátorította őt, hogy ne csak a tiltott ételekre gondoljon, hanem azokra a finomságokra, amiket még mindig ehet.

Aznap este, Lili gluténmentes banános palacsintát kapott vacsorára. A palacsinták olyan puhák és finomak voltak, hogy még Zöldike is elcsodálkozott. „Látod, Lili,” mondta, „milyen különleges finomságokat ehetsz? Neked is vannak ám igazi csemegéid!”

Zöldike azonban észrevette, hogy egy rakoncátlan légy köröz a palacsinták körül. „Nehogy már egy légy elrontsa Lili vacsoráját!” gondolta magában Zöldike, és azonnal akcióba lendült. Láthatatlanná változott, hogy a légy ne vegye észre, majd hősiesen odakúszott a palacsinták mellé.

Ahogy a légy megpróbált leszállni az első palacsintára, Zöldike villámgyorsan kinyújtotta a hosszú, ragadós nyelvét, és „csett!”, a légy már el is tűnt! A kis kaméleon büszkén nézett körbe: senki sem fogja Lili finom gluténmentes palacsintáit elrontani.

Lili csak nevetett: „Te aztán igazi hős vagy, Zöldike!” – mondta, és boldogan fogyasztotta el vacsoráját, miközben tudta, hogy van egy különleges barátja, aki mindig vigyáz rá.

Zöldike pedig továbbra is hősiesen vigyázott Lili ételeire, hogy a kislány mindig vidám és egészséges maradhasson. Lili pedig megtanulta, hogy a gluténmentes ételek is lehetnek finomak és izgalmasak, és hogy nem azon gondolkodik, amit nem ehet – hanem azon, amit igen!

Receptajánlat: Gluténmentes banános palacsinta

Hozzávalók: 2 db érett banán

2 db tojás

½ csésze gluténmentes zabpehely

1 teáskanál vanília kivonat

1 csipet fahéj

Egy kevés olaj a sütéshez

Elkészítés:

1.    A banánokat villával pépesítsd össze egy tálban.

2.    Add hozzá a tojásokat, a zabpelyhet, a vaníliát és a fahéjat. Jól keverd össze, amíg sima tésztát nem kapsz.

3.    Forrósíts fel egy kis olajat egy serpenyőben, majd süsd ki a palacsintákat mindkét oldalon aranybarnára.

4.    Tálald friss gyümölcsökkel vagy egy kis mézzel.

2024-10-18