Milyen élelmiszerekre lehetnek érzékenyek az ADHD-s gyerekek?

Milyen élelmiszerekre lehetnek érzékenyek az ADHD-s gyerekek?

Nagyon sokat hallani az ételérzékenységről. Sokan azt hiszik, hogy ez csak másokkal történhet meg. Nézzük meg együtt, hogy mit is jelent ez, mik a tünetei. Mit nyerünk azzal, ha megtudjuk, gyerekünk mire érzékeny. Milyen élelmiszerek okoznak az ADHD-s, ADD-s gyerekeknél leggyakrabban ételérzékenységet?

Az ételérzékenység azért marad sok esetben rejtve, mert nem egészen egyértelmű tüneteket okoz. Pl. ha valaki allergiás a parlagfűre akkor a virágzás idején elkezd a szeme viszketni, sokszor kell orrotfújni és ahogy elmúlik a virágzás ideje, rögtön enyhülnek a panaszok. Az ételérzékenységnél nem tipikusan a hasmenés a vezető tünet, hanem sokszor bőrtünetek, és a viselkedés megváltozása tapasztalható. Sok esetben nem egyértelmű, hogy egy étel váltja ki ezeket a tüneteket.

Gyakran az étel elhagyása, majd visszavezetése segít abban, hogy rájöjjünk milyen tüneteket írhatunk a szóban forgó étel számlájára.

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek esetében a leggyakrabban ételérzékenységet okozó élelmiszerek a tej (laktóz), liszt (glutén), és a tojás.

A szerencsésebbeknek csak egy összetevőre másoknak akár mind a háromra is nagyon oda kell figyelni, hogy kimaradjon a mindennapi táplálkozásból.

A legtöbb szülő, amikor ennek a lehetősége felmerül több fázison megy keresztül.

-Az első a tagadás.

-A második lépcsőfok, amikor ledermedünk a feladattól és nem tudjuk hogyan tudnánk ezt megvalósítani.

-A harmadik lépcsőfokot kevesebben érik el sajnos. Itt a család belejön a változtatásba és a kezdeti nehézségek után lassan a diéta előnyeit is észreveszik. Ekkor már néha azt bánjuk, hogy miért nem kezdtük el már jóval hamarabb.

Az átállást nagyon megkönnyíti, ha nem azon kezdünk el sajnálkozni, hogy mit nem lehet enni. Inkább egy olyan listát állítsunk össze amiben rengeteg étel közül lehet választani. Sokszor a gyerekek is érzik a változás előnyeit, ami a későbbiekben megkönnyíti a diéta betartását.

Ha még csak hezitáltok, hogy kipróbáljátok csak bíztatni tudlak, hogy VÁGJATOK BELE!

Sok nyűgtől és problémától megszabadulhattok a diéta hatásásra!

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is.

Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-04-28