5 Hasznos tipp a házasélet megmentéséhez ADHD-s gyerekeket nevelő családoknak

5 Hasznos tipp a házasélet megmentéséhez ADHD-s gyerekeket nevelő családoknak

 Az ADHD (Figyelemhiányos és Hiperaktivitás Zavar) rendelkező gyermekek nevelése komoly kihívásokkal járhat a szülők számára. A mindennapi rutinok fenntartása, a koncentráció nehézségekkel küzdő gyermek támogatása és az esetleges viselkedési problémák kezelése sok energiát és erőfeszítést igényel. Ez a helyzet azonban nem csak a gyermekre, hanem a szülők házasságára is hatással lehet. Ezért szeretnénk megosztani néhány hasznos tippet arról, hogyan menthetitek meg a házasságotokat ADHD-s gyerekeket nevelő szülőként.


    1. Kommunikáció és megértés: Az első lépés a sikeres házasság megőrzéséhez az őszinte és nyitott kommunikáció. Beszéljetek egymással arról, hogyan érzitek magatokat a nehézségek közepette. Próbáljátok megérteni egymás szemszögét és empatikusan reagálni a másikra. Ez segíthet csökkenteni a feszültséget és erősítheti a kapcsolatot.


    2. Idő a párkapcsolatra: Ne feledkezzetek meg a párkapcsolatotok ápolásáról sem. Az ADHD-s gyermeknevelés időigényes lehet, de fontos, hogy időt szakítsatok egymásra is. Próbáljatok meg időnként egy kis szabadidőt kérni, és élvezzétek ki a közös időt. Ez lehet egy romantikus vacsora, egy séta vagy akár egy hétvégi kiruccanás. Az ilyen pillanatok felüdíthetik a kapcsolatotokat.


    3. Támogatás keresése: Ne féljetek kérni segítséget, ha szükségetek van rá. Az ADHD-s gyerekek nevelése sokszor megterhelő lehet, és nem kell mindent egyedül megoldanotok. Keressetek támogató közösségeket, szakembereket vagy akár terápiás lehetőségeket, amelyek segíthetnek nektek a kihívások kezelésében. Az erőforrások felkutatása és a segítség elfogadása nemcsak a gyermeketeknek, hanem a házasságotoknak is jót tehet.


    4. Rugalmasság és humor: Az ADHD-s gyerekekkel való nevelésben a rugalmasság és a humor kulcsfontosságúak lehetnek. Ne vegyétek túl komolyan a mindennapi problémákat, és próbáljátok meg nevetéssel oldani a feszültséget. Tanuljatok meg rugalmasak lenni a tervekkel és elfogadni, hogy vannak rosszabb napok. A humor és a pozitív hozzáállás segíthet enyhíteni a stresszt és erősítheti a kapcsolatotokat.


    5. Önfegyelem és önkényeztetés: Fontos, hogy időt szánjatok önmagatokra is. Az állandó figyelemközpontban tartás és a folyamatos energiabefektetés kimerítő lehet. Gondoskodjatok róla, hogy legyenek olyan pillanatok, amikor feltöltődhettek és ellazulhattok. Ez lehet egy forró fürdő, egy jó könyv olvasása vagy akár egy hobbival való foglalkozás. Ha ti magatok jól vagytok, az segítőkészebbé és türelmesebbé tesz benneteket a gyermeknevelésben és a házasságban is.


    Az ADHD-s gyerekek nevelése komoly kihívásokat jelenthet a házasságotok számára, de nem lehetetlen megmenteni a kapcsolatotokat. A nyitott kommunikáció, a párkapcsolatra fordított idő, a segítség keresése, a rugalmasság és humor, valamint az önfegyelem és önkényeztetés mind segíthetnek a házasság erősítésében. Ne feledjétek, hogy a közös erőfeszítések és a kölcsönös támogatás kulcsfontosságúak a sikeres kapcsolat megőrzéséhez.

A témával kapcsolatban többet olvashattok, a tréningekről is bővebb tájékoztatást találtok a www.viraghhajnalka.hu oldalon.

Sok türelmet és jó gyerekeket kívánok mindenkinek!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2023-05-26