Dűh kezelési módszerek ADHD-s gyereket nevelő családoknak

Dűh kezelési módszerek ADHD-s gyereket nevelő családoknak

Az ADHD, ADD egyik vezető tünete az impulzivitás és a dühös viselkedés, ami sok gond forrása az ADHD-s gyerekeket nevelő családokban! Sokszor megkeseríti a mindennapi életünket. Nem kell azonban ezt folyton elszenvedni, sok minden segíthet ennek a helyzetnek a kezelésében.
Érdemes megtanítani a gyerekeinknek ezeket a technikákat és jó példát mutatva nekünk is segít, ha gyakoroljuk.


1.Légzőgyakorlatok: A legkisebbeknek is könnyen megtanítható a lassú belégzés és a lassú kilégzés. Ezt megtaníthatjuk játékosan akár egy pocakra tett plüssjátékkal. A lassú légzés hatására lelassul a szívritmusunk is és megnyugszik az idegrendszer. Aki nem boldogul otthon annak érdemes egy HRV tréningen részt venni. Itt a számítógép és az érzékelők segítségével játékosan megtanulható a technika. A tanulás során arra érdemes figyelni, hogy ha túl nagy levegőt veszük egymás után sokszor, akkor előfordulhat, hogy kicsit szédülni foguk. Ekkor nem kell megijedni, csak nyugodtan saját megszokott tempónkban kezdjünk lélegezni, és csak akkor folytassuk a gyakorlatot, ha elmúlt a szédülésünk.


2. Relaxáció: Ezt a rövid pihentető technikát is érdemes elsajátítani a család minden tagjának, hiszen szinte bárhol, bármikor alkalmazható. Fontos tudni róla, hogy rutint kell benne szerezni, ha azt szeretnénk, hogy szorult helyzetben is a gyerekek segítségére legyen.


3. Asszertív kommunikáció: A gyerekek sok mindent lemásolnak, megtanulnak a szülőktől! Érdemes ezt is megtanítani nekik, hiszen rengeteg nehéz helyzet megoldható a segítségével.


4.Akupresszúrás pontok: között is van számos olyan pont, amit szintén érdemes megtanítani, hiszen bármilyen helyzetben a gyerekeink segítségére lehet, ha úgy érzik, hogy nem tudnak az érzelmeiken uralkodni. Ezek közül a legkönnyebben megtanulható a Szív7-es pont, amit a szellem kapujának is neveznek. Helye: A csukló belső felén, a tenyér felöli részen, a csuklóredő kisujj felöli részen. Hatása: Nyugtatja a szívet és az elmét, segít a stressz és a szorongás csökkentésében, és az alvászavarokban is segítségünkre lehet. Ezt a pontot masszírozhatja, ha feszültnek érzi magát.


5. Ásványi anyagok: közül a Magnézium sokat segíthet. Nyugtatja az idegrendszert, lazítja az izmokat.


6. Gyógynövények: közül a citromfű tea. Itt fontos, hogy előtte meggyőződjünk nincs-e a gyerekünknek allergiája erre a növényre. Az adagolást is érdemes betartani, mert a túladagolás hatására a gyerekünk nem nyugodttá, hanem nyugtalanná vállhat. A kamillatea is nyugtató hatású, sajnos egyre több embernél vált ki allergiás reakciót ezért óvatosan használjuk.


7. Fül akupresszúrában: is vannak olyan pontok, aminek a masszírozásával a gyerekünk nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válik.


8. Homloklebeny tréning: segíti a homloklebeny vérellátását. Ez azért nagyon fontos, mert ez a terület felel a dühkezelésért is. Sajnos ez a terület az utolsó állomása az idegrendszer érési folyamatának. Ez a terület 20-25 éves korra éri el a teljes érettséget.


9. Neurofeedbak tréning: segít az agyhullámok kiegyensúlyozott működésének elérésében. Bizonyos agyhullámok magas értéke megfigyelhető stresszhelyzetekben. Sokszor ezek az értékek nyugalmi állapotban is indokolatlanul magasak maradnak. Ezeknek az értékeknek a lejjebb vitele a neurofeedback tréningeken elsajátítható és az élet során a későbbiekben ez a tudás bármikor alkalmazható.


10. Aktív hallgatás: Tanítsuk meg gyerekünket arra, hogy figyeljen a másikra, várja meg amíg elmondja, amit akar. Ennek elsajátítása abban segít, hogy kevesebb félreértés legyen a beszélők között, ezzel jelentősen csökken a konfliktusok száma.


11. Célok kitűzése: A dühkezelésben tűzzünk ki apró célokat, amit, ha sikerül elérni a gyerekünknek érdemes megdicsérni. Többször gyakorolni, majd újabb célokat kitűni.


12.Naplózás: A dühöt kiváltó okok naplózása segít felismerni azokat a helyzeteket, amik hajlamosítanak a dühkitörésre. Ebben segítsünk gyermekünknek hiszen még kicsi ahhoz, hogy ennyire tudatos legyen. Ezeket átbeszélhetjük a gyerekünkkel, amikor látjuk, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott.


13.Mozgás is sokat segít a stressz kezelésében. Érdemes a családnak jó szokásként kialakítani az együtt töltött időben a rendszeres testmozgást.


14.Masszázzsal is jól lehet az izmok feszülését oldani, aminek hatására az idegrendszer is kiegyensúlyozottabbá, nyugodtabbá válik.
Ezeknek a technikáknak egy része otthon is megtanulható, másokat szakember segítségével lehet elsajátítani.

Mindenkinek jó dühkzelést kívánok!

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2024-04-05