Miért olyan nehéz a kamaszokkal, főleg, ha ADHD-sok, ADD-sek?

Miért olyan nehéz a kamaszokkal, főleg, ha ADHD-sok, ADD-sek?

Amikor a gyerekeinknél beköszönt a kamaszkor, minden szülőnek komoly kihívásokkal kell megküzdenie! Különösen akkor, amikor ADHD-s, ADD-s kamaszokat nevelünk.

Ennek az az oka, hogy legkésőbbre tehető az agy érési folyamatában a homloklebeny érésének befejeződése. Ez az időszak különböző irodalmak szerint 21 és 32 éves kor között fejeződik be, tehát van okunk a bizakodásra!

A homloklebeny számos funkció mellett azért is felelős, hogy számoljunk a tetteink következményével. (Ez a STOP rendszer.)

Kamaszkorban elkezdenek a hormonok aktívan tevékenykedni gyerekeinkben, emellett megmarad szerencsés esetben a gyermeki kíváncsiság, és a felfedezni vágyás (Ez a GO rendszer), de a fék még nem működik teljes biztonsággal bennük.

Ezért találkozunk annyi forradalmárral és ifjú szabadságharcossal ebben az időszakban. Egyes irodalmak szerint a kamasz ADHD-s, ADD-s kamaszoknál a szülő tölti be a homloklebeny szerepét. Ezért nagyon fontos, hogy minél jobb legyen a kapcsolat a kamasz gyerekünkkel, érezze, hogy nagyon szeretjük és számíthat ránk. Beszélgessünk sokat velük, és meséljünk a saját kamaszkorunkról és meséljünk nekik olyan példákat, ahol a kamaszkori meggondolatlanság problémákhoz vezetett. Pl. ittas vezetés. Ezek a szomorú történetek elgondolkodtatják őket.

A homloklebeny érésében segítség a neurofeedback és a biofeedback homloklebeny tréningje is.

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

Tréningekre a 06-309-400-001-es telefonon lehet időpontot kérni.

2020-11-15