ADHD Kisgyermekkorban: Jelek, Tanácsok és Támogatási Lehetőségek

ADHD Kisgyermekkorban: Jelek, Tanácsok és Támogatási Lehetőségek

A kisgyermekkorban vagy kezdhetünk megnyugodni, mert a babakori tünetek mellet nem látunk olyan tüneteket, ami az ADHD-ra, ADD-re utal, vagy újabb tünetek kerülnek előtérbe, ami további odafigyelésre ösztönöz.  A tünetekről már volt szó korábbi blogbejegyzésben. Most azt nézzük meg mivel segíthetünk. Ebben az időszakban nagyon mozgékonyak a kicsik. Biztosítsunk nekik minél több lehetőséget arra, hogy a szabad levegőn mozogjanak. Az egyensúlyérzék fejlesztésére lehet sokat hintázni, mászókázni. Lehetőség szerint ebben a korban már elkezdhetnek a gyerekek lovagolni, TSMT tornára járni és 3 éves kortól a neurofeedback is elkezdhető. A sok együtt töltött minőségi időben rengeteget fejlődhetnek kézügyességben, szókincsben, mozgásban. Megfigyelhetjük melyik területen van elmaradva, illetve melyik az, amelyikben kortársait lehagyja. A lemaradt területeket kezdjük el fejleszteni, amiben nagyon ügyesek abban gyűjtsön minél több sikerélményt, amiből a későbbiekben is töltekezhet.

1. Az ADHD és ADD korai jelei Az ADHD és ADD korai jeleinek felismerése az első lépés a hatékony segítségnyújtás felé. Kisgyermekkorban az alábbi tünetek lehetnek figyelemfelkeltőek:

Hiperaktivitás: Gyermeke állandóan mozgásban van, nem tud egyhelyben maradni.

Impulzivitás: Nehezen várja ki a sorát, gyakran félbeszakít másokat.

Figyelemhiány: Nehezen koncentrál egy adott feladatra, könnyen elterelődik a figyelme.

2. Mozgás és szabadtéri tevékenységek A mozgás és a szabadtéri tevékenységek kiemelt fontosságúak az ADHD-s és ADD-s gyerekek számára. Ezek a tevékenységek nemcsak az energiájuk levezetésében segítenek, hanem az idegrendszer fejlődését is támogatják.

Hintázás és mászókázás: Az egyensúlyérzék fejlesztésére kiválóak.

Lovaglás: A lovaglás segíthet a koordináció és az egyensúly fejlesztésében.

TSMT torna: A Tervezett Szenzomotoros Tréning speciálisan az idegrendszer érését segíti.

3. Étrend és táplálkozás A megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú az ADHD-s és ADD-s gyerekek számára. Néhány élelmiszer különösen jótékony hatású lehet:

Omega-3 zsírsavak: A tengeri halakban található omega-3 zsírsavak javítják az agy működését.

Színes bogyós gyümölcsök: Antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítik az idegrendszer egészségét.

4. Rendszeres napi rutin A rendszeres napi rutin segít az ADHD-s és ADD-s gyerekeknek abban, hogy biztonságban érezzék magukat és jobban tudjanak koncentrálni.

Rögzített alvási idő: A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen.

Étkezési rend: Az étkezések időpontjainak betartása segít a szervezetük szabályozásában.

Napirend: A napirend betartása biztonságérzetet ad és csökkenti a szorongást.

5. Pszichológiai és gyógypedagógiai segítség Az ADHD és ADD kezelésében a pszichológiai és gyógypedagógiai segítség is fontos szerepet játszik.

Viselkedésterápia: Segít a gyerekeknek a szociális készségek és a viselkedésük szabályozásában.

Neurofeedback: Ez a módszer az agyhullámok szabályozásán alapul, ami javíthatja a koncentrációt és a viselkedést.

Szülői tréning: A szülők számára tartott tréningek segítenek abban, hogy hatékonyan kezeljék gyerekeik viselkedését.

6. Támogató közösségek és csoportok A támogató közösségek és csoportok segíthetnek a szülőknek abban, hogy ne érezzék magukat egyedül ebben a helyzetben.

Szülői csoportok: Az ADHD-s gyerekeket nevelő szülők számára létrehozott csoportokban megoszthatják tapasztalataikat és tanácsokat kaphatnak.

Online fórumok: Az interneten számos fórum létezik, ahol a szülők segítséget és támogatást kaphatnak.

7. Pozitív visszajelzések és jutalmazás A pozitív visszajelzések és a jutalmazás segíthetnek az ADHD-s és ADD-s gyerekeknek abban, hogy motiváltabbak legyenek és jobban teljesítsenek.

Dicséret: A pozitív viselkedés rendszeres dicsérete növeli az önbizalmukat.

Jutalmazási rendszer: Egy jól működő jutalmazási rendszer segíthet abban, hogy a gyerekek motiváltak maradjanak.

8. Szülői önismeret és stresszkezelés Az ADHD-s és ADD-s gyerekek nevelése komoly stresszt jelenthet a szülők számára. Fontos, hogy a szülők is törődjenek saját magukkal.

Önismeret: A szülők számára fontos, hogy tisztában legyenek saját határaikkal és szükségleteikkel.

Stresszkezelési technikák: Relaxációs technikák, meditáció és rendszeres testmozgás segíthet a stressz csökkentésében.

9. Ingyenes ADHD kérdőív a weboldalon A szülők számára elérhető egy ingyenesen kitölthető

ADHD kérdőív a www.viraghhajnalka.hu weboldalon, amely segíthet az ADHD korai jeleinek felismerésében. A kérdőív kitöltése után a szülők jobban megérthetik gyermekük viselkedését és könnyebben dönthetnek a további lépésekről.

10. Szakirodalom és további források Az ADHD-ról és az ADD-ről szóló szakirodalom és további források segíthetnek a szülőknek abban, hogy jobban megértsék a helyzetüket és hatékonyabb segítséget nyújtsanak gyerekeiknek.

Könyvek: Számos könyv létezik, amely kifejezetten az ADHD-s és ADD-s gyerekek neveléséről szól. Pl. a „Görényből Gyerek”

Weboldalak: Az interneten számos megbízható forrás található, ahol a szülők további információkat szerezhetnek. https://www.viraghhajnalka.hu/ A fentiekben bemutatott módszerek és tanácsok segíthetnek az ADHD-s és ADD-s gyerekeket nevelő szülőknek abban, hogy jobban megértsék gyermekeik szükségleteit és hatékonyabb támogatást nyújtsanak nekik. Fontos, hogy a szülők türelmesek és kitartóak legyenek, hiszen az ADHD és az ADD kezelése hosszú távú folyamat. A megfelelő segítséggel azonban ezek a gyerekek is boldog és kiegyensúlyozott életet élhetnek.

Ha szeretnél többet megtudni a témáról, töltsd ki az ingyenes ADHD kérdőívet a weboldalunkon https://www.viraghhajnalka.hu/adhdkerdoiv, és oszd meg velünk az eredményeidet!  

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

2024-07-10