Egy szelet otthon – gluténmentesen, szeretettel
Most volt a névnapom. Az ilyen napokban nemcsak a virágillat és a jókívánságok teszik különlegessé az időt, hanem azok az apró, melegséggel teli gesztusok is, amelyek az évek során beépültek a szívembe.
És az egyik ilyen, újra és újra felbukkanó örömforrás: a torta, amit anyukám süt nekem – még most is.
Igen, szerencsére anyukám jól van, és ez a szelet, amit most láttok, az ő keze munkája.
Elhozta nekünk – ahogy mindig is tette –, csak most már gluténmentesen, mert tudja, hogy nálunk ez fontos. És, mint mindig:
finom lett. Nincs benne megalkuvás.
Ez a torta számomra nem csak édesség – hanem kapocs generációk között.
Egy szelet múlt és jelen – ahogy az egyik édesanya még ad, a másik pedig már tovább is adja.
A receptet most szeretettel megosztom veletek is – és hadd súgjak előre valamit:
épp egy könyvön dolgozom, amelyben sok-sok ilyen recept és hozzájuk tartozó mese, emlék, motiváció is helyet kap.
A címe: Mesés receptek gluténmentesen, és ha ti is szívesen kipróbálnátok hasonló, gyerekbarát és szeretetteljes recepteket, akkor érdemes lesz követni a megjelenést.
Mert az étel nem csak táplál – kapcsolatokat is épít.
Gluténmentes Zacher torta- baracklekvárral
Hozzávalók a tésztához:
-8 db tojás,
-120gr kristálycukor,
-230 gr darált dió,
-3 evőkanál holland kakaó por,
-egy csipet só,
-100 gr puha vaj,
-4-5 evőkanál házi sárgabarack lekvár
A mázhoz:
-100 gr vaj,
-1 evőkanál porcukor,
- 2 evőkanál holland kakaó por,
-1-2 evőkanál tej.
Elkészítés: A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd habosra a cukorral, majd dolgozd hozzá a puha vajat, diót, kakaóport, egy csipet sót, végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Simítsd tortaformába, és süsd 170 fokon kb. 30–40 percig, tűpróbáig. Ha kihűlt, kend meg a tetejét a házi sárgabaracklekvárral, majd vond be az olvasztott kakaós-vajas mázzal. Kókuszreszelékkel díszíthető – ahogy anyukám is tette.
Köszönöm, hogy benéztél hozzánk – a konyhánkba, az ünnepünkbe, a történetünkbe.
Remélem, ez a torta nálatok is örömet hoz – akár egy névnapra, akár csak egy csendes délutánra, amikor valami igazira vágytok.