Segíthet-e a táplálkozás az ADHD-s gyerekeknek?

Segíthet-e a táplálkozás az ADHD-s gyerekeknek?

Persze csak költői a kérdés, hiszen szinte mindenkinek segít egy jól összeállított diéta! Ennek ellenére érdemes kicsit körüljárni ezt a kérdést mert az ördög itt is a részletekben rejlik. Három tipikus kérdés szokott felmerülni a szülőkben, ha erről beszélgetünk. Ezeket a kétségeket szeretném eloszlatni.

1. Lehetetlen a családban tartani a gluténmentes, tojás és tejmentes diétát?

2. A gyerekemnek nincsen problémája a táplálkozásával?

3. Így is válogatós, akkor mit fog enni ez a szegény gyerek?

Glutént tartalmaznak a búzalisztből, búzadarából, kuszkuszból, bulgurból készült ételek. Valamint a zab, árpa, rozs és tritikálé.

Nem tartalmaz glutént a kukorica, rizs, köles, cirok és a tápióka, kinoa. A gabonafélék közül.

1.A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek nagy részének segít a glutén, laktóz és tojásmentes diéta. A három fő bűnös közül a glutén okozza a legtöbb problémát. Ezért, ha valaki hideg zuhanyként is ér az ötlet, legalább evvel érdemes megpróbálkozni. A boltokban rengetegféle gluténmentes lisztkeverék kapható. Folyamatos gyakorlással egyre jobb ételeket tudunk készíteni belőlük. Vannak kész száraz tészták, péksütemények is. Ne a szűkösségre koncentráljunk, hanem írjuk össze miket eszik szívesen a gyerekünk. Előfordulhat, hogy rájövünk nagy részében nincs is glutén, Érdemes ezt a tervünket egy szakemberrel átbeszélni, hogy segítsen. (Ha azt mondja, hogy erre semmi szükség, akkor keressünk másikat!)

2. A glutén érzékenység nem teljesen, egyértelmű tüneteket produkál ezért sok esetben rejtve marad. A köztudatban az van, hogy az étel allergia hasmenést okoz, amit elég könnyű beazonosítani. Az ételérzékenység nem ilyen, gyakran távoli tüneteket okoz, amik között bonyolultabb összefüggések vannak. Ki gondolná, hogy egy vajas kenyér, vagy más glutén tartalmú étel viselkedés problémát, bőrön jelentkező ekcémát, kiütéseket eredményez? Pedig ezek sok esetben az ételérzékenység számlájára írhatók. Ezt a legegyszerűbben egy étkezési napló segítségével tudjuk nyomon követni. Naponta leírjuk, hogy mit evett a gyerekünk és nyomon követjük a viselkedését is. Amikor azt tapasztaljuk, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után rendszeresen jelentkeznek az iskolai beírások, otthoni zsörtölődések, fokozatosan körvonalazódni kezd melyik étel kerülése lenne szerencsés.

3. A válogatós gyerekek néha szó szerint azoktól az ételektől függnek, ami éppen leginkább árt nekik. Egyrészt azért, mert a lebontásuk során olyan opiátokhoz hasonló vegyületek képződnek, amik függőséget okoznak. Ezért érdemes kipróbálni a diétát. A másik ok, amiért kialakul a válogatás a bélflóránkban rejlik. Amilyen anyagot bontanak le a bennünk élő bélbaktériumok, olyan élelmiszert kívánunk. Amikor elkezdjük a táplálékok összetételét kibővíteni, akkor fokozatosan az étvágy is javulni fog, olyan ételek iránt is amit a gyerekünk eddig nem kedvelt. Segítség az étvágytalan gyerekeknél, ha együtt készítünk valamilyen finomságot. A szép tálalás is segíthet ínycsiklandozóbbá tenni a falatokat.

A mi családunkban úgy sikerült bevezetni, hogy elkezdtük közösen összeírni azokat az ételeket amikben nem feltétlen kell lisztet tenni, a rántást kiváltottuk keményítővel, vagy a főzelékeknél egy főzőlében főtt krumplival, elkezdtünk különböző lisztkeverékekből kenyeret sütni, az édességek között is sikerült olyanokat találni amibe nem szükséges lisztet tenni. A nassolni való csokikat lecseréltük aszalt gyümölcsökre és olajos magokra.

Nálunk a diéta hatására elmúltak a mindenkori késések, csökkent a konfliktusok száma és a lányom sokkal kevésbé volt opponáló viselkedésű. Hamarosan saját magán is érezte a pozitív hatásokat, amik megerősítették a diéta folytatásában. Utólag azt bántam, hogy nem kezdtünk bele hamarabb.

Tapasztalatom szerint, van amikor az első lépés a hitetlenkedés és a tagadás. Utána kis érdeklődés és utánaolvasás következik. Ezek után erőt veszünk magunkon és lassan beletanulunk, abba, hogyan lehet ezt a fajta étkezést bevezetni a családba. Minden kezdet nehéz, de az eredmények kárpótolni fognak bennünket az erőfeszítésekért.

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

 

2023-10-17