Hogyan szoktassuk gyerekünket arra, hogy rend legyen a szobájába?

Hogyan szoktassuk gyerekünket arra, hogy rend legyen a szobájába?

A hiperaktív, figyelemzavaros gyerekek nem ijednek meg egy kis rendetlenségtől! Általában a szülőket ez jobban zavarja.

Néha úgy érezzük, hogy a kamaszkorban csak a túlélésre játszunk. Nem muszáj, hogy ez így legyen!

Nálunk is nagy káosz uralkodott a gyerekszobában, amire sokszor az volt a legjobb, ha rácsuktuk az ajtót. Nehogy betévedjen valamelyik mama és megijedjen. Volt, hogy annyira zavart, inkább rendet tettem, máskor nem foglalkoztam vele. Így a lányom időnként arra ért haza egy barátnőjével, barátjával, hogy szép nagy rend volt a szobába, néha meg erre ugyan számított de a rendetlenség fogadta. A szélső értékeket megismerve, lassan kialakult benne a rend utáni vágy. Mára az ő szobája lett a legrendezettebb!

Kisebb kamaszoknál arra is figyeljünk, hogy nem elég azt mondani, egy ADHD-s, ADD-s gyereknek, hogy tegyél rendet a szobádba. Jobban járunk, ha eleinte segítünk a kivitelezésbe, majd készítünk egy csekk listát, amire tételesen felírjuk a feladatokat. Így a távollétünkben is le tudja ellenőrizni, hogy minden lépés megtörtént-e.

A dicséretről sose feledkezzünk el, a legkisebb eredmény láttán is! Minden apró javulást nagyon dicsérjünk meg, ezzel is biztatva a további fejlődésre. Az sem baj, ha alkalomadtán a füle hallatára mások előtt is felidézzük milyen ügyes volt a csemeténk.wink

A témával kapcsolatban hasonló cikkeket olvashatsz a http://www.viraghhajnalka.hu/blog

A témával kapcsolatos könyv a https://gorenybolgyerek.hu/ oldalon rendelhető.

2020-08-09