Hogyan segítsünk évismérlés során ADHD-s gyerekünknek?

Hogyan segítsünk évismérlés során ADHD-s gyerekünknek?

Az iskolai év ismétlése egy kihívást jelentő helyzet, amit egy előző kudarcokkal teli év után kezdenek a gyerekek. Ez a helyzet legtöbbször megviseli az egész családot, ugyanakkor egyáltalán nem ritka eset. Szerencsére számos módon segíthetünk gyerekeinknek, hogy sikeresen megbirkózzanak vele. 

  1. Kommunikáció és megértés:

    -Beszélj a gyermekeddel nyugodtan és megértően. Kérdezd meg, hogy hogyan érzi magát a helyzet miatt, és hallgasd meg az érzéseit.
  2. Tartsd a kapcsolatot az iskolával:

    -Tájékozódj a gyermek iskolai helyzetéről, és légy kapcsolatban az iskolával, hogy rendszeresen tájékoztassanak téged a fejleményekről.
  3. Célok és tervezés:

    -Segíts a gyermekednek kitűzni rövid- és hosszú távú célokat. Ez segíthet neki fókuszálni és motivált maradni.
  4. Strukturált napirend:

    -Az ADHD-s gyerekeknek segít egy jól strukturált napi és heti menetrend, amely tartalmazza az iskolai teendőket, a tanulást és a szabadidős tevékenységeket is.
  5. Szervezési készségek fejlesztése:

    -Tanítsd meg a gyermekednek hatékony szervezési és időgazdálkodási készségeket, például hasznos lehet egy napló vagy naptár vezetése.
  6. Tanulási támogatás:

    -Kérj segítséget az iskolától vagy szakértőktől az iskola munkaterheinek kezeléséhez. Például extra támogatást, mint például speciális oktatási segítséget vagy tanulási terápiát is kérhetsz.
  7. Fizikai aktivitás és egészséges életmód:

    -Az rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés is segíthet az ADHD-s gyerekeknek az energia szabályozásában és a figyelem fenntartásában.
  8. Pozitív megerősítés:

    -Dicsérd és jutalmazd a gyermekedet a kis eredményekért is. Az önbizalom és a motiváció erősítése segíthet az iskolai munka terén is.
  9. Külső támogatás:

    -Fontos lehet szakértői segítség igénybevétele, például pszichológus vagy pedagógus segítségével, akik speciális stratégiákat és terápiás módszereket alkalmazhatnak.
  10. Türelem és megértés:

    -Legyél türelmes és megértő a gyermekeddel. Az ADHD-s gyerekeknek időre van szükségük a változásokhoz és a fejlődéshez.
  11. Szeretet és biztonságérzet: -)Fontos, hogy gyereked érezze, hogy otthon biztonságban van és mindig bízhat és számíthat a szüleire, mert szeretik és elfogadják minden hibájával együtt!

 

 

Virágh Hajnalka Neurofeedback tréner,

ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

06-309-400-001

 

Várunk Benneteket, segítünk kicsiknek, nagyoknak! 

Segítségetekre lehet a könyv, a mentorprogram, és a tréning.

A mentorprogramra itt lehet jelentkezni http://www.viraghhajnalka.hu/mentor-program

A témával kapcsolatban további cikkeket a http://www.viraghhajnalka.hu/blog oldalon olvashattok.

Kérdésed van a figyelemzavarról, hiperaktivitásról vagy a Neurofeedbackről? Keress minket az alábbi e-mail címen: neurofeedbacktrener@gmail.com, ahol bővebb tájékoztatást kaphatsz a fejlesztésünkről, időpont egyeztetésről és az ADHD-ról vagy ADD-ről is!

  1.  
2023-09-26